Radnici bez januarskih plata

Forto: Za dugoročnu stabilnosti BHRT-a treba izmijeniti zakon

Mediji21.02.24, 19:52h

Forto: Za dugoročnu stabilnosti BHRT-a treba izmijeniti zakon
Za stabilnost Javnog servisa dugoročno, potrebna je izmjena zakona, odnosno sistemsko rješenje kako ne bi ovisio ni o kome, smatra ministar Forto

 

 

Bosanskohercegovačka radio-televizija (BHRT) u večerašnjem centralnom dnevniku navodi da radnici te medijske kuće još nisu dobili januarsku plaću i naknadu za topli obrok, a da ipak redovno obavljaju radne zadatke.
 

BHRT prenosi izjavu ministra prometa i komunikacija Edina Forte da radnici moraju biti plaćeni za njihov rad, što je prioritetno, a da menadžmenti BHRT-a i Federalne televizije treba da se dogovore o načinu naplate RTV takse i potpišu ugovor s Elektroprivredom radi prikupljanja pretplate.
 

- To je sad stvar između FTV-a, BHRT-a i Elektroprivrede. Elektroprivreda ima svoje tumačenje federalnog zakona o javnom servisu i načinu prikupljanja pretplate i ti detalji je potrebno da se usaglase. Da se mene pita, oni bi sad morali sjesti zajedno i ne izlaziti iz sobe naredna tri dana dok se ne dogovore – riječi su ministra Forte.
 

Za stabilnost Javnog servisa dugoročno, potrebna je izmjena zakona, odnosno sistemsko rješenje kako ne bi ovisio ni o kome, smatra ministar Forto.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook