Uslovio podršku ulasku BiH u NATO

Džaferović: Ne želim komentirati čudne izjave predsjednika Milanovića

Front01.10.20, 20:53h

Džaferović: Ne želim komentirati čudne izjave predsjednika Milanovića
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je 1. oktobra kako 'ima problem da u NATO uđe država koja je tako neusklađena'

 

Iz kabineta Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bili su bez komentara na izjavu predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića koji je najavio da bi 'njegova potpora ulasku BiH u NATO mogla biti uvjetovana izmjenom izbornog zakonodavstva u BiH'.

 

„Ne želimo komentirati čudne izjave predsjednika Milanovića“, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa iz Džaferovićevog kabineta.

 

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je 1. oktobra kako 'ima problem da u NATO uđe država koja je tako neusklađena'.

 

„I kada mi netko kaže da će Bosna i Hercegovina ući u NATO, evo - mi smo članica NATO-a, ja sam predsjednik i vrhovni zapovjednik i imam problem da u NATO uđe država koja je tako neusklađena. Jer preuzimam garancije za takvu državu. Ja bih rado - i radi Bošnjaka, i radi Hrvata u BiH, Srbi su protiv - ali u ovakvoj situaciji ti si stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. To je ugovorna obaveza, a saveznik je nije u stanju ispunjavati. Tako da je to isto jedna tema za razgovor“, kazao je Milanović.

 

Prethodno se predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković susreo 28. septembra u Zagrebu sa dvojicom zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH - Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, koji su i predsjednici Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice.

 

Bakir Izetbegović je izjavio kako nema namjeru da se sastane sa predsjednikom Hrvatske, dok Zoran Milanović ne razgovara sa svim članovima Predsjedništva BiH.

 

U Zagrebu je na poziv predsjednika Zorana Milanovića 16. septembra boravio srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, kojeg je osim Milanovića, primio i Plenković.

 

Taj susret i Milanovićev poziv izazvao je negativne reakcije službenog Sarajeva.

 

(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 77

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još