Milanović uputio kritike Izetbegoviću

'Stanje u BiH neće dobro završiti... Dosta je džeparenja! Hrvatska ima načina da se na miran, ali bezobrazan način izbori za...'

Front01.10.20, 16:38h

'Stanje u BiH neće dobro završiti...  Dosta je džeparenja! Hrvatska ima načina da se na miran, ali bezobrazan način izbori za...'
Izrazio je žaljenje "jer zemlja (BiH) stagnira" i poručio da "ima problem" s ulaskom BiH u NATO

 

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nekonzistentan jer je otišao kod hrvatskog premijera koji je ranije zasebno primio srpskog člana Predsjedništva BiH te je ocijenio upitnom sposobnost BiH da će ispunjavati obveze ako uđe u NATO.

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u srijedu da se neće sastati sa Zoranom Milanovićem sve dok se šef hrvatske države ne sastane sa svojim kolegama iz bosanskohercegovačkog državnog vrha.

 

Izetbegović je ranije oštro kritizirao Milanovićev poziv članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za posjetu Zagrebu te susret koji je on prošle sedmice održao s hrvatskim predsjednikom, kao i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

 

Čelnik najveće bošnjačke stranke ipak je prihvatio Plenkovićev poziv da i sam dođe u Zagreb u ponedjeljak i ondje sudjeluje u razgovorima na kojima je bio i čelnik HDZ BiH Dragan Čović.

 

"Poštujem BiH, ali gospodin Izetbegović je nekonzistentan zato što je otišao kod hrvatskog premijera koji je primio Dodika", reagirao je u četvrtak Milanović.

 

Dodao je da on "nema problema s tim" i da mu je "drago" što su se Plenković i Izetbegović sastali. "Kao i kad me Milorad Dodik pitao da li da ide kod premijera, rekao sam obavezno", istaknuo je Milanović.

 

Rekao je da stanje u BiH neće dobro završiti.

 

"To je neiskreno, ali neće to dobro završiti. Ovo naravno ne znači da će biti bilo kakvih sukoba, ali neće dobro završiti. Naprosto Hrvatska ima načina da se na miran, ali uporan način, ako hoćete i bezobrazan, izbori za ono što jednom narodu u BiH naprosto pripada. Dosta je bilo džeparenja", dodao je Milanović.

 

Kada su ga novinari pitali zašto je Izetbegović išao kod premijera, a ne i kod njega, Milanović je odgovorio da je on hrvatski, a ne bosanskohercegovački predsjednik i da je to pitanje na koje bi trebao odgovoriti neko drugi.  

 

Izrazio je žaljenje "jer zemlja (BiH) stagnira" i poručio da "ima problem" s ulaskom BiH u NATO.

 

"I kad mi neko kaže da će BiH ući u NATO. Mi smo članica NATO-a, ja sam predsjednik i vrhovni zapovjednik i imam problem recimo da u NATO ulazi država koja je tako neusklađena jer preuzimam garanciju za takvu državu. Ja bih rado i radi Bošnjaka i Hrvata u BiH, Srbi su protiv, ali u ovakvoj situaciji ti si stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. To je ugovorna obveza, a saveznik je nije u stanju ispunjavati", rekao je Milanović.

 

O tome treba razgovarati, rekao je Milanović, koji misli da Izetbegoviću "to nije osobito važno".

 

"On više gleda prema Ankari, ali i Ankara je u NATO-u, barem još uvijek je", dodao je Milanović.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 225

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još