Šta se iza brda valja?

Ko šuti, odobrava: Čolo, Mehmedović, Zvizdić i Čampara jedini reagirali na skandal u SDA

Front02.03.20, 11:57h

Ko šuti, odobrava: Čolo, Mehmedović, Zvizdić i Čampara jedini reagirali na skandal u SDA
Još više zabrinjava šutnja zvaničnika SDA, u posljednjim danima tek četiri člana SDA javno su osudila dešavanja unutar stranke i zatražila istragu, pa čak i smjenu Sarajlića sa mjesta šefa Kadrovske komisije

 

I dok se čeka zvanično stav Tužilaštva i informacije o eventualnoj istrazi o snimku na kojem se vidi trgovina utjecajem Asima Sarajlića i drugih članova SDA interesantno je da su izostale pojedinačne reakcije članova SDA. Saopćenje stranke SDA u kojem se pozivaju na organe koji treba da provedu istragu je u javnosti shvaćeno kao provokacija u kojoj se ogleda sva mudrost izreke – kadija te tuži, kadija ti sudi, piše Patria.

 

Još više zabrinjava šutnja zvaničnika SDA, u posljednjim danima tek četiri člana SDA javno su osudila dešavanja unutar stranke i zatražila istragu, pa čak i smjenu Sarajlića sa mjesta šefa Kadrovske komisije. Prva je to učinili članica Predsjedništva SDA i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Alma Čolo koja se veoma jasno ogradila od svih navoda koje su na snimku iznijele njene stranačke kolege - potpredsjednik SDA i šef kadrovske komisije Asim Sarajlić, zastupnik u Skupštini KS Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović.

 

I njen kolega iz parlamentarnih klupa Šemsudin Mehmedović najoštrije je osudio aktere skandaloznog audiosnimka koji otkriva prljave radnje visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije.


"Ne u moje ime! Pravda i pravednost, legalitet i legitimitet, to trebaju biti vrijednosti za izabrane dužnosnike na svim nivoima i za svakog onog ko se bavi javnim poslom, a naročito za političke predstavnike, koji moraju imati osim odgovornosti pred zakonom i moralnu odgovornost za svoj rad. Događaj koji je uzdrmao politički ambijent u BiH, a naročito u SDA svakako zavređuje (očekivano) moj stav spram istog", poručio je Mehmedović na svom Facebook profilu.

 

Povodom afere koja trenutno trese SDA, nakon što je načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić objavio snimak na kojem je glavni akter Asim Sarajlić i na kojem je zabilježeno "trgovanje utjecajem", oglasio se i Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i visokopozicionirani član SDA.

 

“Imam potrebu da kažem da ne prihvatam bahato ponašanje, urušavanje integriteta izbora u KO, skandalozne ponude, arogantno privatiziranje ministara i maliciozne prijetnje upućene pojedinim OO SDA, koje su izrekli akteri audiosnimka", napisao je Zvizdić na svom Twitter profilu.

 

Aljoša Čampara, član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) kazao je kako ovo nije sistem vrijednosti u kojem želi sudjelovati i živjeti. Mišljenja je da SDA hitno mora uraditi sljedeće:


1. Predsjednik kadrovske komisije  (Asim Sarajlić, op.a.) mora hitno biti smijenjen.


2. Mora se hitno uvesti povjereništvo u KO SDA Sarajevo jer je proces izbora u potpunosti kompromitiran. Akteri snimka su pokazali javnosti da su imali ovjerene glasačke listiće na osnovu čega su izveli tzv „bugarski voz“.


3. Dva ministra predložena za Vladu KS, a koja se pominju u snimku, ne mogu biti ministri jer se predstavljaju kao dužnici pojedincu tj. onome koji sebe predstavlja „prvim do Bakira“ i koji tvrdi da ministri moraju raditi po njegovom nalogu. Ministri postoje da bi radili za dobrobit građana, a ne da bi bili „sluge“ pojedincima.


4. Stranka demokratske akcije treba da uputi izvinjenje građanima i pošalje jasnu poruku da će očistiti svoje redove od ovakvih i sličnih pojedinaca.


"Iskreno se nadam i vjerujem da će rukovodstvo SDA, radi budućnosti naše djece, imat hrabrosti da donese ispravne i pametne odluke. Domovina se brani i poštenjem i čašću!

 

Ukoliko to ne uradi bojim se da odlazimo u bezdan iz kojeg se teško možemo vratiti na tračnice. Sretan 1. mart Dan Nezavisnosti Bosne i Hercegovine!", napisao je Čampara. 

 

Iako je riječ o četiri osobe, jasno je da je njihov utjecaj u stranci mnogo veći te je realno očekivati da istraju u svojim zahtjevima, jer su očito svjesni da ovakvo ponašanje ne može proći nekažnjeno.

 

(PatriaDEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još