foto/ pogled iz susjedstva

Ko su prve dame BiH: Tihe, neprimjetne, apolitične... Sve u sjeni dominantne žene koja želi suprugovo mjesto!

ŽENA iN21.02.19, 13:24h

Ko su prve dame BiH: Tihe, neprimjetne, apolitične... Sve u sjeni dominantne žene koja želi suprugovo mjesto!
Od 1996. godine, kada je izabrano prvo predsjedništvo Bosne i Hercegovine

 

U državi koja ima rekordna tri predsjednika – formalno, oni zovu se članovi predsjedništva kao kolektivnog tijela – posljedično postoji i inflacija prvih dama.

 

Od 1996. godine, kada je izabrano prvo predsjedništvo Bosne i Hercegovine – ovaj aktualni je sedmi tim -država je imala čak 20 prvih dama, pa i oni koji temeljitije prate tamošnju politiku ne bi mogli nabrojiti većinu njih - piše 100posto.hr.

 

Druga stvar je i običaj bh. političara da ne eksponiraju previše svoje supruge, izuzev nedavnog člana Bakira Izetbegovića, čija supruga Sebija i sama ima političke ambicije, pa neki u šali kažu da bi i Bakir od člana predsjedništva mogao uskoro postati - prva 'dama'.

 

sebija-izetbegovic

 

 

No, tko danas obnaša ovu neformalnu dužnost i stoji iza Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića? Jesu li to žene s političkim utjecajem, koje vuku konce iz pozadine ili njihovo životno partnerstvo nema nikakve veze s politikom? Odgovor nije jednoznačan, svaka od njih ima svoju priču, a naravno, medijima je najintrigantnija Snježana Dodik, supruga 'alfe i omege' Republike Srpske.


Sastanak s Trumpom


Unatoč ogromnoj medijskoj pažnji, o njoj se malo zna. Svi će istaknuti da su ona i Milorad zajedno još od srednje škole, a da se Snježana – barem tako za srpske novine pričaju njezini poznanici iz mladosti - jednostavno ne voli eksponirati u medijima. Drugi, oni koji ne vole Dodika, opet kažu da je stvar u njegovom 'balkanskom stavu' da ženi nije mjesto u javnom životu.

 

zeljka-cvijanovic-i-snjezana-dodik

 

No, htjeli ne htjeli, u privatno-političkoj su se aferi našli kad je Dodik svojedobno, kad je bio na funkciji predsjednika RS-a, morao - navodno na inzistiranje supruge - otpustiti svoju savjetnicu, bivšu novinarku RTRS-a Željku Dragičević, jer su bili 'prebliski'. K tomu se špekuliralo da je Dodik omogućio i povoljan kredit preko entitetske regionalne banke, pa je priča dobila i na političkoj težini.

 

Nepregledna' imovina Dodikovih


A upravo je debljina njihovog novčanika, odnosno bankovnih računa, i najveća Snježanin krimen. Naime, sam Dodik – prema podacima do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo – posjeduje kuću, zgradu i zemljište od 24.998 četvornih metara u Gradiški, tri stana u Laktašima i Beogradu, kuću u Beogradu, garažu i automobil 40.000 maraka, dok je na suprugu formalno prepisano 345.000 četvornih metara zemljišta i automobil od 25.000 konvertibilnih maraka.


Kad je Državno tužilaštvo krenulo češljati po njegovoj i obiteljskoj imovini, Dodik je u medijima iskalio svoj bijes što u sve uvlače njegovu obitelj – čak je predložio i da 'nadležni organi provedu istragu i protiv (tada) troje njegovih unučadi i još dvoje koji se trebaju tek roditi' - što je svakako jedan od razloga zašto Snježanu (ili se ona sama) voli držati po strani.

 

 

Ostatak teksta pronađite ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još