Situacija na terenu

Ministar Helez: Situacija kritična u Buturović Polju, prijeti urušavanje osnovne škole

Hronika05.10.24, 20:15h

Ministar Helez: Situacija kritična u Buturović Polju, prijeti urušavanje osnovne škole
"Velikim bagerima OSBiH trebamo zaštiti osnovnu školu, napraviti nasip, jer se pet do sedam metara od škole odronila zemlja i prijeti njeno urušavanje"

 

 

Nakon Jablanice gdje je boravio jučer, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u Srednjoj Bosni gdje obilazi područja pogođena katastrofalnim poplavama, piše Faktor.

 

- Situacija je kritična u Buturović Polju. General Mirsad Ahmić se probio do tamo nekim šumskim putem. Taj dio je zapušten po pitanju pomoći jer je odsječen, bez komunikacije. Sutra tamo idu dva helikoptera, dostavit će pomoć Oružanih snaga. 

 

Velikim bagerima OSBiH trebamo zaštiti osnovnu školu, napraviti nasip, jer se pet do sedam metara od škole odronila zemlja i prijeti njeno urušavanje - kazao je Helez.

 

Dodao je da su jedince OS poslane u Kiseljak, Fojnicu i Kreševo.

 

- Svi rade. Ima pješadije i inžinjerija. Radimo cijeli dan, svi su na terenu. 

 

Čuo sam se s načelnikom Jablanice. Rekao mi je da je pomoći previše i da se zaustavi jer nemaju gdje s tim. Ljudi šalju puno hrane. Ne treba to toliko, nema se gdje skladištiti. Zvao me je i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, ponudio šta god treba, zvali su me i ministri iz Crne Gore, Beograda... - kaže Halez.

 

Dodaje da Bosna i Hercegovina može iznijeti ovu tragediju, te da mu je najviše žao žrtava koje se ne mogu vratiti.

 

- To je trajna tragedija, bol i žal, a ostalo ćemo nadoknaditi.  Mi smo solidarni. Iz sportskih kolektiva i najvećih kompanija u BiH mi šalju poruke, nude pomoć - poručio je ministar odbrane. 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook