Razlika je velika

Vrijedi li BH Telecom više od Mtela: Čije su dionice pale na najnižu cijenu u posljednjih nekoliko godina?

Biznis Klub21.02.24, 09:03h

Vrijedi li BH Telecom više od Mtela: Čije su dionice pale na najnižu cijenu u posljednjih nekoliko godina?
Podsjetimo da je pad vrijednosti kompanije počeo 25. maja prošle godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti za samo dva dana

 

 

Dionice kompanije Telekom Srpske, odnosno Mtel, koja je u većinskom vlasništvu Telekoma Srbija pale su jučer na najnižu cijenu u posljednjih nekoliko godina.

 

Na jučerašnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi dionice ove kompanije su oslabile za 0,87 posto i zasustavile se na 1,14 KM. Ovo je najniža cijena u posljednjih nekoliko godina, izvještava BiznisInfo.ba. Prema ovoj cijeni dionice, ukupna tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost kompanije, je oko 560 miliona KM.

 

Podsjetimo da je pad vrijednosti kompanije počeo 25. maja prošle godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti za samo dva dana.

 

Poređenja radi, vrijednost dionice BH Telecoma danas je oko 12,5 KM. S obzirom na to da je kapital kompanije podijeljen na 63.457.358 dionica, tržišna vrijednost BH Telecoma trenutno je nešto više od 793 miliona maraka. Vrijednost BH Telecoma trenutno je, dakle, čak 40 posto veća od Mtelove.

 

Pritom je ovo najniža vrijednost dionice BH Telecoma od početka godine. Dionice firme su u januaru išle i do 14,5 KM, što diže vrijednost firme na čak 920 miliona KM, prema podacima BiznisInfo.ba.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook