video/ vjerni čuvar elmedin karišik

Tajna imovine (bivšeg) načelnika Hadžibajrića: 'Brate, ja sa Ibrahimom imam neki drugi odnos, neke nekretnine su na meni'

Front07.12.23, 14:52h

Tajna imovine (bivšeg) načelnika Hadžibajrića: 'Brate, ja sa Ibrahimom imam neki drugi odnos, neke nekretnine su na meni'
Nekadašnji prvi čovjek sarajevske Općine Stari Grad počeo je ulagati u nekretnine u BiH i Hrvatskoj nakon što je dodijelio javne parkinge prijatelju Elmedinu Karišiku. Prepiske na Sky aplikaciji otkrivaju da je Karišik čuvao Hadžibajrićeve nekretnine, njegov novac i skupocjene automobile

 

 

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) 


“Brate, ja sa Ibrahimom imam neki drugi odnos. Neke njihove nekretnine su na meni, njegove i još mnogo toga, da ti ne dužim.” Ovu poruku je putem kriptovane Sky aplikacije poznaniku uputio Elmedin Karišik, vlasnik preduzeća „Plaza Group“, otkrivši tako da mu je povjerena uloga čuvara tajne imovine bivšeg načelnika sarajevske Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.


Advokati Elmedina Karišika i Seida Hadžibajrića su rekli da njihovi klijenti ne žele razgovarati sa novinarom Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Indira Karahodžić, advokatica Ibrahima Hadžibajrića, prenijela nam je da je njen klijent pristao na intervju, ali se Kantonalni sud u Sarajevu ni nakon mjesec dana nije očitovao o CIN-ovom zahtjevu za razgovor u zatvoru u Zenici. Iz Službe za odnose sa javnošću Suda su poručili da je sutkinja koja bi trebala razmotriti zahtjev na bolovanju.


Prema navodima iz istraga Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) i Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), Hadžibajrić je od 2019. do sredine 2023. godine bez konkursa dodijelio četiri javna parkinga i ulične površine za oglašavanje firmama povezanim sa Karišikom. Također, olakšavao mu je procedure za dobijanje građevinskih dozvola, a zauzvrat je dobio novac za izbornu kampanju, nekretnine, kao i do 80 posto profita od iznajmljivanja parkinga.


Zaštićena komunikacija putem Sky aplikacije, koju je dešifrovao EUROPOL i ustupio istražiocima u BiH, otkriva da je Karišik 2021. preko svoje firme kupio trospratnu zgradu za Hadžibajrića u blizini Parka „Hastahana“ u centru Sarajeva. Hadžibajrićevi branioci su tokom ročišta za određivanje pritvora rekli da Tužilaštvo nema dokaze o njegovoj skrivenoj imovini.


Bivši načelnik je izbjegavao čestu komunikaciju sa Karišikom pa je kontakte, uglavnom, održavao njegov sin Seid.


Karišik, Ibrahim i Seid Hadžibajrić su uhapšeni u maju 2023. godine zbog sumnje da su sa saradnicima i prijateljima organizovali grupu koja je koristila javna dobra Općine Stari Grad za lično bogaćenje.


Dvjesto hiljada maraka za Hadžibajrićevu kampanju


Pojedinci koji su htjeli punu zaštitu svojih razgovora, a među njima najčešće pripadnici kriminalnih grupa širom svijeta, godinama su za komunikaciju koristili aplikaciju za mobilne telefone Sky. Iako su bili ubijeđeni u njenu sigurnost, međunarodne policijske agencije su uspjele razbiti zaštitni kod i lokalnim policijama poslati prepiske korisnika iz njihovih zemalja.


Tako su i tužilaštva u BiH zahvaljujući Skyu saznala da su Hadžibajrići svoju tajnu imovinu povjerili na čuvanje porodičnom prijatelju Elmedinu Karišiku koji im je nabavljao i novac za predizbornu kampanju i kupovinu automobila.


U njegovim sefovima i na drugim skrovitim mjestima nalazilo oko 400.000 eura u gotovini na koje su pravo polagali Hadžibajrići, navodi se u dokumentima Kantonalnog tužilaštva.


Porodica se od neplaniranih poteza osigurala mjeničnom izjavom kojom im Karišik garantuje povrat vrijednosti. Prema tom dokumentu, Seid Hadžibajrić je ovlašten da može u svakom trenutku naplatiti do tri miliona maraka potraživanja od „Plaze Group“.


Iz prepiske putem Skya između Seida Hadžibajrića i Karišika može se zaključiti da je vlasnik „Plaze Group“ uz to donirao i sto hiljada eura za načelnikovu predizbornu kampanju 2020. godine.


„Niko nije uložio kao ti što si omogućio sa svojim vezama, pa samo donacija za ove pakete i pomoći brate, hej. Ja mu to stalno spominjem, 100 K eura, pa nije to 10 hiljada”, pisao je Hadžibajrić mlađi Karišiku.


Karišik je ovaj novac dobio od Sarajlije Sanija al-Murde, vođe grupe međunarodnih krijumčara kokaina, navedeno je u izvještajima Tužilaštva BiH koje vodi zasebnu istragu o pranju narkonovca u Sarajevu.


Prepiske na Skyu otkrivaju da je Karišik za Hadžibajrića putem svoje firme kupio skupe automobile  – „Audi“ i VW „Tiguan“ – otplaćujući ih novcem koji je porodici načelnika pripao od poslovanja sa parkinzima.


Istraga Državnog tužilaštva je pokazala da je Karišik ulagao Al-Murdin novac u: izgradnju i kupovinu stambenih objekata, kupovinu mašina za rudarenje kriptovalutama, nabavku zaštitnih maski koje su prodavali tokom korona virusa, kupovinu automobila i skupocjenih satova, dok su dio trošili za svakodnevne potrebe.


U prijedlogu za određivanje pritvora Hadžibajriću piše da je donirani novac potrošio u predizbornoj kampanji za kupovinu i podjelu paketa pomoći stanovnicima Starog Grada. Ibrahim Hadžibajrić se od maja 2023. godine nalazi u pritvoru dok su Karišik i Seid Hadžibajrić nakon pola godine pušteni iz pritvora. Za Al-Murdom je raspisana potjernica.


Milionska nekretnina Begu za penziju


Ubrzo nakon što je Karišik preuzeo parkinge u Starom Gradu i počeo ih naplaćivati 2020. godine, Hadžibajrić počinje stjecati nove nekretnine. On je pred sudom tokom ročišta za određivanje pritvora njihovu nabavku pravdao prihodom od prodaje drugih nekretnina ili uzimanjem pozajmice od srodnika.


Načelnik i njegova kćerka Amila krajem te godine prodaju dva stana za 307.000 KM. Hadžibajrić je na ročištu u maju ove godine objasnio da je tim novcem početkom 2021. kupio novi stan od 85 kvadrata i garažu kod sarajevske „Skenderije“ za 244.000 KM. Naredne godine je kupio još jednu garažu u istom naselju za 25.000 KM. Ove nekretnine je prijavio u Registru podataka imovine nosioca javnih funkcija u KS.


Prema navodima Tužilaštva, porodica Hadžibajrić je ulagala novac i u trospratnu zgradu u neposrednoj blizini Parka „Hastahana“ u centru Sarajeva. U jednom od presretnutih razgovora putem Skya Karišik obavještava Hadžibajrića mlađeg da je ovaj objekat namijenjen “Begu za penzije”. Beg je jedan od nadimaka Ibrahima Hadžibajrića koji je korišten u komunikaciji putem ove kriptovane aplikacije. Hadžibajrićeva odbrana tvrdi da je to nadimak koji on inače ne koristi.


Više detalja pronađite ovdje ili pogledajte video...

 

 

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook