u susjedstvo već stigla promjena

Prvo puno kiše pa mećava, negdje i do 50 cm snijega... A šta se sprema u BiH nakon olujnog vjetra i jugovine?

Hronika02.12.23, 11:05h

Prvo puno kiše pa mećava, negdje i do 50 cm snijega... A šta se sprema u BiH nakon olujnog vjetra i jugovine?
Glavnina padavina bit će u drugom dijelu dana. Vjetar i dalje umjeren do jak sa olujnim udarima južni i jugozapadni. Tokom noći vjetar slabi i mijenja smjer na sjeverni...

 

 

 

Najavljena promjena vremena u Hrvatsku je već stigla... Kako javljaju tamošnji mediji, od jutra je promjenljivo vrijeme, na zapadu pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom i obilnom na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru. 


Tokom dana kiša će se proširiti i na ostale predjele, a na Jadranu se očekuje i grmljavina.


Prema večeri na zapadu unutrašnjosti padavine će prelaziti u susnježicu i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u gorju jak s olujnim udarima, sredinom dana na sjeveru u okretanju na sjeveroistočni.


Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura. Temperatura zraka između 13 i 19°C, u višem gorju te na sjeverozapadu od 5 do 10, ali u drugome dijelu dana u osjetnom padu, prenosi Index.  


I u našoj zemlji jutros je pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini i na sjeverozapadu Bosne je lokalno zabilježena kiša.


Temperature zraka u 7 sati: Bjelašnica 3; Ivan Sedlo 12; Livno 13; Sokolac 14; Sarajevo, Široki Brijeg 16; Bugojno, Trebinje 17; Bihać, Mostar, Tuzla, Zenica 18; Neum 19 i Banja Luka 20 stepeni.


Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 929 hPa, za 13 hPa je niži od normalnog i lagano opada.


Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme s kišom i lokalnim pljuskovima. Na jugu Hercegovine je moguća grmljavina. Glavnina padavina u drugom dijelu dana. Vjetar umjeren do jak sa olujnim udarima južni i jugozapadni. Tokom noći vjetar slabi i mijenja smjer na sjeverni.


Dnevna temperatura od 17 do 23 stepena Celzijusa.


U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne lokalno slaba kiša, a više padavina poslije podne. Dnevna temperatura oko 18 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 


Vremenske (ne)prilike narednih dana
 

Prema prognozi FHMZ-a, u nedjelju se očekuje pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne. U prvom dijelu dana u većem dijelu Bosne slab snijeg ili susnježica, a u Hercegovini kiša. U drugom dijelu dana slab snijeg na istoku i jugoistoku Bosne i kiša na jugoistoku Hercegovine. 


Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Temperatura zraka u Bosni između -2 i 4, a Hercegovini od 6 do 12 °C.


U ponedjeljak, 04. decembra, pretežno sunčano vrijeme sa mrazom. U jutarnjim satima po kotlima centralne i istočne Bosne može biti magle ili niske naoblake. Poslije podne novo naoblačenje sa zapada. 


Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -6 do 0, na jugu do 3, a dnevna 0 do 5, na jugu do 10 °C.


U utorak, 05. decembra, pretežno oblačno vrijeme. U kasnin večernjim satima kiša na zapadu i sjeverozapadu Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 3, na jugu od 6, a dnevna 4 do 10, na jugu do 12 °C.


U srijedu, 06. decembra, oblačno vrijeme sa padavinama. U Boni u nižinama kiša ili susnježica, u višim područjima snijeg, a u Hercegovini kiša. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na jugu od 8, a dnevna 1 do 7, na jugu od 8 do 12 °C.

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Arhiv)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook