Vanredna telefonska sjednica

Utvrđen Prijedlog sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija

Hronika27.09.23, 14:49h

Utvrđen Prijedlog sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija
Zaključivanje tog sporazuma još je jedan korak naprijed u realizaciji obveza Bosne i Hercegovine u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, sukladno politici proširenja i zahtjevima Europske unije, nakon što je ranije potpisan Sporazum о priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata

 

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je utvrdilo i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i primalja u kontekstu Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, i tekst ovog sporazuma, koji je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

 

Za bh. potpisnika Sporazuma predložena je predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a njegovo je potpisivanje planirano na Samitu Berlinskog procesa u Tirani, 16. oktobra ove godine.

 

Riječ je o sporazumu kojim se olakšava mobilnost stručnjaka unutar regije automatskim priznavanjem stručnih kvalifikacija za medicinske sestre, veterinare, farmaceute i primalje, čime se jača regionalna suradnja i daje poticaj ekonomskom razvitku zapadnog Balkana.

 

Zaključivanje tog sporazuma još je jedan korak naprijed u realizaciji obveza Bosne i Hercegovine u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, sukladno politici proširenja i zahtjevima Europske unije, nakon što je ranije potpisan Sporazum о priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata.

 

Potporom mobilnosti stručnjaka Bosna i Hercegovina dobiva priliku ostvariti napredak u oblasti zdravstva, veterine i farmacije, a od ranije i arhitekture, uz jačanje konkurencije u tim oblastima, saopćeno je iz Vijeće ministara BiH. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!