usprkos protivljenju odbrane

Još dva mjeseca pritvora i za Ibrahima Hadžibajrića, a šta je sa sekretarkom Almom Destanović?'

Hronika09.06.23, 14:14h

Još dva mjeseca pritvora i za Ibrahima Hadžibajrića, a šta je sa sekretarkom Almom Destanović?'
Tužilaštvo KS sumnjiči Hadžibajrića da je falsificirao potpise za podršku na izborima prije nekoliko godina, a koje je zatim predao CIK-u. Sumnja se da je podrška za izbore lažirana i da je nisu potpisali svi uposlenici Općine Stari Grad

 

 


Načelniku Općine Stari grad Ibrahimu Hadžibajriću je produžen pritvor za još dva mjeseca.


Na jučerašnjem ročištu, tužilac Darko Soldat tražio je da se Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović, sekretarki Općine Stari Grad produži pritvor zbog proširenja istrage. Kantonalni sud u Sarajevu danas je i prihvatio ovaj prijedlog Tužilaštva KS i još za dva mjeseca produžio pritvor i načelniku Hadžibajriću i sekretarki Općine Destanović.


Za N1 advokat Asim Crnalić je ranije pojasnio zbog čega se proširuje istraga.


“Još uvijek mogu imati jedan posto nade da bi Sud mogao ukinuti pritvor. Oni su proširili istragu vezano za dvije okolnosti. Prvo je izborni proces, a drugo je neprijavljivanje sredstava na računima. Ta sredstava su sva na račinima na bankama i dostupna su Tužilaštvu”, kazao nam je Crnalić.


Između ostalog, na ročištu je rečeno da su prepiske iz Sky aplikacije donijele nove informacije u vezi ovog slučaja. Međutim, njegov advokat Crnalić se usprotivio tome da Sky aplikacija bude dokaz.


“Dugo vremena će se to uzimati kao dokaz. To je stajalište Tužilaštva. I o tome će za godinu ili dvije Sud odgovarajući stav. Za sada Tužilaštvo uzima to kao zakonit izvor, a odbrana smatra da dokazi pribavljeni Sky aplikacijom nezakonit”, kazao je Crnalić.


Sličnog stava je i advokatica Marsela Bajramović koja brani sekretarku Općine Stari Grad Almu Destanović. U izjavi za medije nakon ročišta je kazala kako dokazi sa SKY aplikacije ne mogu biti validni na sudu.


“Naše stajalište je da su takvi nezakoniti. Moje izlaganje je bilo temeljeno na posebnim nalozima. Nijedan dokaz ili nova činjenica nije pokazana sudu da nema smetnje da se brane sa slobode. Tražili smo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom. Time bi se jednako postigla svrha kao što je pritvor. Naše razočarenje da Tužilaštvo nije objektivno razmotrilo analizu, nego striktno stoje pri tome da se odredi pritvor. Moram napomenuti da je prema njoj upotrebljena prekomjerna sila bez ikakvog osnova. Lisice nismo problematizirali, ali jesmo činjenicu na koji je način uvedena u prostorije. Uredu stavljanje lisica u mjeri u kojoj je potrebno, ali taj način uvođenja je direktno kršenje Člana 3. Konvencije, a to je zabrana torture i nehumanog postupanja. To su vidjeli svi, pa i njeno dvogodišnje dijete”, kazala je Bajramović.


Kako prenosi Avaz, Tužilaštvo KS sumnjiči Hadžibajrića da je falsificirao potpise za podršku na izborima prije nekoliko godina, a koje je zatim predao CIK-u. Sumnja se da je podrška za izbore lažirana i da je nisu potpisali svi uposlenici Općine Stari Grad. Tada je Hadžibajrić bio čelnik NBL stranke.


Osim toga, Tužilaštvo ga dodatno sumnjiči da je na računu imao određenu sumu novcu, nezvanično 150.000 KM, koju nije prijavio Uredu za borbu protiv korupcije, a morao je. Zbog ove malverzacije Ured ga je prije tri godine prijavio Tužilaštvu.


Podsjećamo, Hadžibajriću se stavlja na teret i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi s područja Starog Grada, a od koje je primio mito u iznosu 150.000 KM.


Osumnjičen je i za mućke u vezi s naplatom parkinga. Sve ove nezakonitosti otkrio je Sky, koji je imao i koristio Hadžibajrićev sin Seid. On je, također, uhapšen i nalazi se u pritvoru u Vojkovićima.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još