budući liječnici, ali i drugi studenti

Ogorčenje u Sarajevu: Moraju platiti 6.000 KM kako bi dobili diplomu... 'To je reketiranje! Nećemo platiti!'

Hronika02.06.23, 20:54h

Ogorčenje u Sarajevu: Moraju platiti 6.000 KM kako bi dobili diplomu... 'To je reketiranje! Nećemo platiti!'
Ukoliko ja dođem sutra kod Vas i tražim vam 6.000 maraka, a zato nemam nikakvu zakonsku osnovu i pri tome vam prijetim – to se zove reketiranje. Mi nećemo dozvoliti da nas reketira bilo ko - navodi Dea Čamdžić, studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu

 

 


Buduči liječnici, još studenti medicine, ali i drugih fakulteta u Sarajevu ogorčeni su što moraju platiti 6.000 maraka kako bi dobili diplomu. To možda i ne bi bio problem da ne posjeduju dokument kojim su zbog dobro prosjeka ocjena osobođeni plaćanja školarine.


Selma Viteškić apsolvent je Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ogorčena je što ih se, kako kaže, ucjenjuje dobivanjem diplome, a kažu zakonski su oslobođeni plaćanja školarine. 6.000 maraka, ona ali i njene kolege ne planiraju uplatiti.


- Nema šanse, zato što smo mi oslobođeni svojih školarina na osnovu prosjeka koje smo ostvarili u prethodnoj godini. Npr. moj prosjek je bio 10 i ja sam na osnovu toga oslobođena plaćanja sada. Jučer smo dobili informaciju da smo uslovljeni da ukoliko ne uplatimo školarinu koje smo oslobođeni nema ništa od diplomskog, a mlađim kolegama od izlaska na ispite - ističe Viteškić za N1.


U nezavidnoj situaciji nalazi se ukupno 423 studenata. Uz medicinu, problem imaju i studenti stomatologije i zdravstvenih studija.


- Ukoliko ja dođem sutra kod Vas i tražim vam 6.000 maraka, a zato nemam nikakvu zakonsku osnovu i pri tome vam prijetim – to se zove reketiranje. Mi nećemo dozvoliti da nas reketira bilo ko - navodi Dea Čamdžić, studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu.


Iz Univerziteta u Sarajevu naglašavaju da je novac od školarina javni novac i sa njim ne raspolaže Univerzitet. Rješenje traže od kantonalne Vlade.


Više saznajte u prilogu N1.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još