ZAVRŠENO KLJUČNO ROČIŠTE

'Svi su plakali, cijela sudnica': Oslobođeni Hrvati u Zambiji! Već danas kreću sa djecom u Hrvatsku...

Hronika01.06.23, 13:06h

'Svi su plakali, cijela sudnica': Oslobođeni Hrvati u Zambiji! Već danas kreću sa djecom u Hrvatsku...
Ne možemo vjerovati. Plakala je cijela sudnica. Svi su plakali, čak i maršali od sutkinje, rekla je Aleksandra Peršić, jedna od sedmero Hrvata koji su mjesecima prolazili dramu u Zambiji

 

 


Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je optužbe za trgovinu ljudima i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku, izjavila je u četvrtak u Saboru državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić, prenosi 24sata.hr.
 

- Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vijest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku - kazala je Šimundža Nikolić koja u Saboru predstavlja prijedlog zakona o međunarodnom privatnom pravu prema kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece.


- Ne možemo vjerovati. Plakala je cijela sudnica. Svi su plakali, čak i maršali od sutkinje, rekla je Aleksandra Peršić, jedna od sedmero Hrvata koji su mjesecima prolazili dramu u Zambiji, ekskluzivno za 24sata, nakon što je zambijska sutkinja odbacila slučaj protiv osmero Hrvata optuženih za trgovanje djecom.


Sud je utvrdio da država nije uspjela dokazati slučaj, nalog za puštanje ide odmah.


- Odvjetnici su išli po djecu, čeka se papirologija. Čekamo da stignu kod nas. Idu s nama u Hrvatsku - rekla je Aleksandra.


- Prvi put nakon šest mjeseci plačem od sreće, a ne od užasa i straha, sve je još neslužbeno, nadam se da je ovo definitivna odluka. Samo se bojimo nastavka priče radi onog prošlog što se dogodilo. Samo ih čekamo da uđu u avion s djecom - rekla je za 24sata majka Azre Imamović Subošić.


Više pratite  ovdje.

 

Odvjetnik Hrvata u Zambiji: Oslobođeni su, mogu se vratiti kući


Osmero Hrvata koji su u četvrtak oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima mogu se s posvojenom djecom vratiti u Hrvatsku, rekao je njihov odvjetnik Kevin Silwimba.


- Oslobođeni su - rekao je Silwimba novinarima i dodao da se sada s djecom mogu vratiti u svoju zemlju.


Odvjetnik je rekao da je ishod postupka protiv Hrvata "veliko postignuće" i da je pravosuđe u Zambiji "pokazalo da funkcionira".


Osmero Hrvata uhićeno je prije sedam mjeseci u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.


Sud ih je danas oslobodio jer optužba nije uspjela dokazati navode iz optužnice, prenosi Hina.


Četiri hrvatska para nisu davala izjave ispred sudnice za razliku od imigracijske službenice Glorije Sakulenge koja je također oslobođena svih optužbi. Sakulenga je rekla novinarima da je "pravda prevladala i da pravda uvijek mora prevladati".


I hrvatska državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić kazala je da su Hrvati oslobođeni i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku, prenosi Fena.

 

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još