ako želite karijeru u vojsci

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za prijem na Vojnu akademiju u Skoplju

Hronika29.03.23, 11:02h

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za prijem na Vojnu akademiju u Skoplju
Na četverogodišnje školovanje u toj akademiji biti će primljeno šest kadeta ili kadetkinja. Školovanje se započinje kao opći smjer, a nakon druge godine školovanja, Ministarstvo odbrane BiH će odrediti rod/službu u daljem školovanju, na temelju postignutog uspjeha kadetkinje ili kadeta, kao i potreba Oružanih snaga BiH

 

 

 

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine danas je raspisalo konkurs za prijem na Vojnu akademiju Republike Sjeverne Makedonije „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju.

 

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu ili koji trenutačno pohađaju IV. razred srednje škole, s najmanjom ukupnom ocjenom „vrlo dobar“, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje „vrlo dobar“ u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku, te koji na dan 30. 09. 2023. godine neće biti mlađi od 18 i stariji od 22 godine.

 

Na četverogodišnje školovanje u toj akademiji biti će primljeno šest kadeta ili kadetkinja. Školovanje se započinje kao opći smjer, a nakon druge godine školovanja, Ministarstvo odbrane BiH će odrediti rod/službu u daljem školovanju, na temelju postignutog uspjeha kadetkinje ili kadeta, kao i potreba Oružanih snaga BiH.

 

Za prijem se zahtjeva dobro poznavanje engleskog jezika (minimum 60 bodova na testu ALCPT) i dobra tjelesna pripremljenost. Detaljni uvjeti natječaja objavljeni su na službenoj web-stranici MO BiH, www.mod.gov.ba, kao i na linkovima Oglasi/Konkursi ( shorturl.at/bpDEU ) i Postani pripadnik OSBiH (shorturl.at/dy014 ).

 

Konkurs je otvoren petnaest dana od dana objavljivanja.

 

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za djelatnu službu u početnom činu časnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu [email protected], saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!