Uputili demanti

Općina Centar ne ruši objekat 'Vila Braun'

Hronika28.03.23, 13:28h

Općina Centar ne ruši objekat 'Vila Braun'
Općinsko vijeće je na 22. redovnoj sjednici održanoj 27. oktobra 2022. godine, dalo saglasnost općinskom načelniku da u ime Općine Centar Sarajevo sa Službom za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine zaključi sporazum o preuzimanju u posjed objekta „Vila Braun“

 

 

Općina Centar uputila je saopćenje u kojem navodi da se u sarajevskoj ulici Alipašina ne ruši objekat "Vila Braun" kako je to Faktor objavio, Depo Portal prenio.

 

- U Ulici Alipašina 43 u toku je izvođenje radova na kompleksu bivše Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini koji ne uključuje parcelu na kojoj se nalazi "Vila Braun", a prema odobrenju za građenje izdatom Ministarstvu vanjskih poslova BiH koji je investitor radova.

 

Po namjeni budući objekat će biti rezidencijalnog karaktera. Radovi se izvode na susjednoj parceli koja nije u vlasništvu Općine Centar. Da podsjetimo javnost, Općina Centar Sarajevo je 8. februara preuzela objekat "Vila Braun" u ulici Alipašina broj 45. Objekat "Vila Braun" (bivša zgrada američke ambasade), ukupne površine 4955 m2, bio je u posjedu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a koji je koristila Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Općinsko vijeće je na 22. redovnoj sjednici održanoj 27. oktobra 2022. godine, dalo saglasnost općinskom načelniku da u ime Općine Centar Sarajevo sa Službom za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine zaključi sporazum o preuzimanju u posjed objekta „Vila Braun“.

 

Općinski načelnik je putem Službe za privredu i poslovne prostorije proveo postupak za povrat u posjed predmetne nekretnine Općini Centar Sarajevo, koji je uspješno okončan. "Vila Braun" glasi za jedan od najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda. Općina Centar Sarajevo će u narednom periodu pristupiti renoviranju objekta i namjenu prilagoditi potrebama građana u općini Centar Sarajevo, ali i svim građanima u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu značaj objekta.


August Braun bio je austrijski poduzetnik i vrsni industrijalac te je ličnost koja je odigrala važnu ulogu za urbanizaciju Sarajeva. Po dolasku u Sarajevo davne 1879. godine otvorio je prvu ciglanu na današnjem prostoru naselja Koševo čijom je ciglom izgrađen veliki broj danas znamenitih gradskih objekata poput palate Predsjedništva Bosne i Hercegovine - navodi se u demantiju upućenom iz Općine Centar.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još