ORGANIZIRANA VANREDNA SJEDNICA

Zašto je mitropolit Hrizostom napustio Međureligijsko vijeće u BiH? Sarajevski muftija Nedžad ef. Grabus otkrio detalje

Hronika03.02.23, 20:23h

Zašto je mitropolit Hrizostom napustio Međureligijsko vijeće u BiH? Sarajevski muftija Nedžad ef. Grabus otkrio detalje
Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana, ističe muftija sarajevski prof.dr. Nedžad ef. Grabus

 

 

 

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je 26. januara ove godine dobilo dopis od mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u kojem je on obavijestio članove Skupštine Vijeća da s 31. januarom 2023. godine prekida članstvo u radu Međureligijskog vijeća.


Na upit agencije Fena u Sarajevu, to je izjavio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad ef. Grabus, predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća.


Međureligijsko vijeće je organiziralo vanrednu sjednicu Skupštine 30. januara, kojoj su prisustvovali svi članovi osim Hrizostoma.  


- Članovi Skupštine su usvojili zaključak da pitanja navedena u dopisu kojeg je uputio miropolit g. Hrizostom nisu izravno u vezi s djelovanjem Međureligijskog vijeća u BiH, da je dijalog moralna obaveza te da Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini nastavlja djelovati na dobrobit svih vjernika i svih religija u BiH. Jedan od zaključaka je i da će Međureligijsko vijeće uputiti dopis sjedištu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Nj.E. patrijarhu Porfiriju i zamoliti tumačenje da li je navedeno istupanje mitorpolita g. Hrizostoma stav mitopolita ili Srpske pravoslavne crkve u cjelini. Do danas nismo htjeli istupati u javnost, ali zarad flagrantnog kršenja kodeksa o vođenju međureligijskog dijaloga, dužni smo o ovome obavijestiti javnost – izjavio je sarajevski muftija.


Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na sjednici održanoj 1. februara u Brčkom, zbog mitropolitovog oslovljavanja muslimana muhamedancima u pismu upućenom Skupštini MRV-a, donijelo je odluku da u vezi s ovim pitanjima neće sarađivati sa g. Hrizostomom.


Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana, ističe muftija sarajevski prof.dr. Nedžad ef. Grabus.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 151

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još