FOTO I VIDEO/ KOMEMORACIJA U SARAJEVU

Bol i tuga u Kamernom teatru 55: Kolege i prijatelji oprostili se od glumca Saše Petrovića

Hronika03.02.23, 16:30h

Bosanskohercegovački glumac Aleksandar Saša Petrović preminuo je 27. januara, u 61. godini, nakon dugogodišnje borbe s bolešću zbog čega se povukao iz javnosti

 

 

Kolege i prijatelji oprostili su se danas od Aleksandra Saše Petrovića, na komemoraciji upriličenoj u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

 

Njegova kolegica sa klase na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, glumica Tatjana Šojić istaknula je talenat, duhovitost, pronicljivost i glumačku inteligenciju Saše Petrovića, a istovremeno mu nije manjkalo kućnog odgoja i dobrog vaspitanja.

 

Bio je, kaže, radosno fasciniran bogatim prostranstvom koji nudi glumački poziv. Radan i odgovoran, pedantan, temeljit u svemu što je radio. Kako je kazala, u klasi profesora Nenada Dizdarevića bilo ih je osam, a činilo da se je Saša Petrović bio najveći glumački potencijal od svih njih. Dok je govorila Tatjana Šojić, na ekranu iza njenih leđa, smjenjivale su se scene iz filmova i predstava u kojima je igrao Saša Petrović. 

 

Kolege i prijatelji oprostili su se od Aleksandra Petrovića dugim aplauzom, uz scene iz legendarne 'Audicije' i lika Čabaravdića kojeg je on odigrao.

 

U knjigu žalosti, otvorenu u Galeriji ‘Gabrijel’ Kamernog teatra 55, upisali su se i žaljenje izrazili poštovaoci njegovog lika i djela.

 

Bosanskohercegovački glumac Aleksandar Saša Petrović preminuo je 27. januara, u 61. godini, nakon dugogodišnje borbe s bolešću zbog čega se povukao iz javnosti.

 

Prvu glavnu filmsku ulogu ostvario je u filmu Srđana Vuletića “Teško je biti fin”, za koju je dobio “Srce Sarajeva” za najboljeg glumca na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine.

 

Publici će ostati prepoznatljiv po ulogama u filmovima “Ničija zemlja”, “Ovo malo duše”, “Život radnika”, “Hajde da se volimo”, “Kuduz”, “Istočno od istoka”, “Prokleta je Amerika”, “Ničija zemlja”, “Gori vatra”, ” Ljeto u Zlatnoj dolini”, “Nafaka”.

 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook