Neprihvatljiv govor

Međureligijsko vijeće u BiH osudilo neprimjerene izjave imama: Danas očekuju izvinjenje

Hronika03.02.23, 12:21h

Međureligijsko vijeće u BiH osudilo neprimjerene izjave imama: Danas očekuju izvinjenje
Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini ističe da je veoma važno osuditi sve uvrede na račun vjernika, vjerskih zajednica i crkava u našoj zemlji, te ovim povodom osuđuje neprihvatljiv govor usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve i njenih vjernika

 

 

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je dobilo informaciju iz više različitih izvora da je imam u Kozarcu na hutbi neprimjereno govorio o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vrijednostima, saopštili su iz ove institucije.

 

Vijeće je zatražilo informaciju od Rijaseta Islamske zajednice o ovom incidentu.

 

- Obaviješteni smo da je Rijaset odmah po prijemu informacije provjerio navode i izdao nalog Muftiji bihaćkom da od imama uzme izjavu i pokrene disciplinski postupak. Od imama je zatraženo da se na sutrašnjoj hutbi izvini svojim džematlijama i svima onima koje je njegov nastup mogao uvrijediti. Povedenim disciplinskim postupkom, imam će biti primjereno sankcioniran, navode na svojoj Facebook stranici.

 

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini ističe da je veoma važno osuditi sve uvrede na račun vjernika, vjerskih zajednica i crkava u našoj zemlji, te ovim povodom osuđuje neprihvatljiv govor usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve i njenih vjernika.

 

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini će uvijek biti spremno osuditi vrijeđanje i napade na vjerske objekte, vjerske zajednice i vjernike.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook