VIDEO/ Izjava koja je izazvala burne reakcije

Muderris Halilović ustvrdio: U Jugoslaviji su nam vadili zdrave zube jer smo muslimani!

Hronika03.02.23, 09:29h

Muderris Halilović ustvrdio: U Jugoslaviji su nam vadili zdrave zube jer smo muslimani!
Halilović je ovu priču ispričao prošle sedmice gostujući u emisiji ''Svakodnevnica'' koja se emituje na televiziji Hayat

 

 

„Odnos prema vjerničkim porodicama, šta to znači? To znači da nam je stomatolog, zubar Stojan, koji je dolazio, Zoran ustvari, koji je dolazio iz Rogatice svakog četvrtka da bi on nama vadio zube. Zdrave zube. Kad zaboli zub koji je malo pokvaren. Mi koji smo bili vezani za džamiju, mi vjerničke porodice, osim djeca komunista, e sad kakvi su to bili komunisti moji nepismeni Žepljaci, da se tako najjednostavnije izrazim, bili su u partiji. Oni koji su bili u partiji, njihova djeca su imala pravo da se popravljaju zubi, oni su imali posebnu prostoriju, ordinaciju u kojoj su se popravljali zubi. Mi smo samo mogli da čujemo zvuk tog aparata na kojem se popravljaju zubi, njihovi zubi i zubi nastavnika koji su devedeset posto dolazili iz Srbije, iz Crne Gore, iz Kolašina, najviše su dolazili iz Kolašina. Oni i njihova djeca su popravljali zube. A mene kad god bi zabolio zub ja bih sa sabaha odnio knjižicu, pred'o, otiš'o, čuv'o kravi i onda kad krenem u školu odem i izvade mi zdrav zub. Zato sad imam, ustvari fali mi više od pola zuba, jer su mi ti zubi povađeni dok sam još bio u osnovnoj školi. Od kad sam došao u Sarajevo, tek sam tad shvatio, razumio, da ustvari ima načina da se neki zubi izliječe, ali tad je to bilo kasno. Eto, to je ustvari bio odnos, odnos one države prema muslimanima, prema Bošnjacima“, priča je koju je ispričao Nezim Muderris Halilović, imam, hatib, te bivši komandir, direktor Vakufske direkcije i rukovodilac ureda za hadž rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini..

 

Halilović je ovu priču ispričao prošle sedmice gostujući u emisiji „Svakodnevnica“ koja se emituje na televiziji Hayat, a koju vodi Dalila Omerović, voditeljica koja je osim što vodi ovu emisiju poznata i po vođenju stranačkih skupova SDA. Svog gosta na ovoj su televiziji predstavili kao čovjeka „izuzetne biografije“, jednog od „autoritativnijih javnih glasova Bošnjaka“ i svršenika „jednog od najpoznatijih i najprestižnijih svjetskih univerziteta – Al Azhara“. Halilović je, s druge strane, u uvodu emisije televiziju Hayat predstavio kao televiziju koja „vodi rovovsku borbu za Bošnjake“. 

 

Nezim Halilović, rođen je u Žepi, u blizini Rogatice, 1965. godine, a javnost ga osim kao imama, odnosno danas hatiba, poznaje i kao ratnog komandira 4. muslimanske slavne brigade na području Konjica. Odradio je dvije godine i kao član Parlamenta Bosne i Hercegovine. Danas često drži predavanja po džematima u Bosni i Hercegovini, ali i islamskim centrima u Hrvatskoj i Srbiji. Svojevremeno se proslavio izjavom kako je nobelovac Ivo Andrić „četnički ideolog“.

 


(Lupiga.com, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 313

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još