POSEBAN OSVRT NA KANDIDATSKI STATUS BIH U EU

Razgovori Schmidta i ministra Konakovića: 'Vrijeme da se u BiH dese pozitivne promjene, građani to očekuju'

Front27.01.23, 17:45h

Razgovori Schmidta i ministra Konakovića: 'Vrijeme da se u BiH dese pozitivne promjene, građani to očekuju'
Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskom procesu na euroatlantskom putu BiH, sa posebnim osvrtom na kandidatski status naše zemlje za članstvo u EU

 

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom, a sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra Josip Brkić.

 

 

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskom procesu na euroatlantskom putu BiH, sa posebnim osvrtom na kandidatski status naše zemlje za članstvo u EU.


Visoki predstavnik Schmidt je čestitao ministru Konakoviću imenovanje na dužnost ministra vanjskih poslova te pozdravio brzo formiranje novog saziva Vijeća ministara. Kazao je da je vrijeme da se u BiH dese pozitivne promjene, jer to građani očekuju. Dodao je da BiH, nakon dobijanja kandidatskog statusa, sada treba činiti “korak po korak” na svom europskom putu, istakavši spremnost OHR da u tom cilju pruži podršku, ekspertizu i konstruktivnu razmjenu mišljenja.


Ministar Konaković je istakao da su europske integracije, saradnja sa NATO-om i regionalna saradnja vanjskopolitički prioriteti BiH. Naglasio je da smo svjesni obaveza nakon dobijanja kandidatskog statusa, te iskazao opredjeljenost za provedbu neophodnih reformi na putu ka punopravnom članstvu u EU.


Zamjenik ministra Brkić se osvrnuo na saradnju BiH i Sjevernoatlantskog saveza sa fokusom na usvojene Programe reformi kao političkog i pravnog okvira saradnje naše zemlje sa NATO-om.


- Na sastanku je razgovarano i o Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, koja će biti održana u februaru ove godine, kao i saradnji u regiji zapadnog Balkana - saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još