VIDEO/ šta možemo očekivati naredne četiri godine

Slavo Kukić: Što bi narod rekao, bit će 'gusto'... Nećemo se kriminala i korupcije oslobađati ubrzanim tempom

Front26.01.23, 21:41h

Slavo Kukić: Što bi narod rekao, bit će 'gusto'... Nećemo se kriminala i korupcije oslobađati ubrzanim tempom
Ovo Vijeće ministara jeste izraz volje parlamentarne većine, koju su kreirali sami građani. Nama ostaje da to primimo k znanju i da svoje pravo iskoristimo nakon 100 dana djelovanja Vijeća ministara na način da ocijenjujemo rad pojedinih ministara ili rad Vijeća kao cjeline - smatra Kukić

 

 

Gost večerašnjeg O Dnevnika bio je bh. akademik Slavo Kukić.


U rekordnom roku dobili smo nove državne ministre... Na pitanje kakvu politiku u naredne četiri godine možemo očekivati, Kukić kaže:


- Vrlo je teško o tome rasuđivati. Već sam govorio da za osudu novog Vijeća ministara je još uvijek rano. U formiranju vlasti moguće je slijediti dva principa. Jedan je idealno tipski, o kom i prije dva i po milenija govori Platon i po kojem bi državnu vlast trebali činiti najsposobniji. Ako bi se slijedio taj princip, ne vidim da bi dio takvog tima na čelu države mogao biti neko iz postojećeg Vijeća ministara. Drugi je princip po kojem državna vlada izraz volje parlamentarne većine. Ovo Vijeće ministara jeste izraz volje parlamentarne većine, koju su kreirali sami građani. Nama ostaje da to primimo k znanju i da svoje pravo iskoristimo nakon 100 dana djelovanja Vijeća ministara na način da ocijenjujemo rad pojedinih ministara ili rad Vijeća kao cjeline.


Pojedini su procijenili, ocijenili da se sa ovim sazivom kriminal preselio u državne institucije – kako se onda boriti protiv kriminala i korupcije?


- BiH je doista zemlja u kojoj kriminal, korupcija i nepotizam cvjetaju kao malo gdje u svijetu, to sva istraživanja različitih međunarodnih asocijacija i organizacija potvrđuju. Prema onome pišu mediji, stoji ocjena da i u postojećem Vijeću ministara ima ljudi koji su vrlo upitni, iz pozicije kriminala i korupcije i ako je temeljem toga suditi, bit će što bi narod rekao "gusto" i sljedeće četiri godine i malo razloga za optimizam kako bi se mogli oslobađati i kriminala i korupcije nešto ubrzanijim tempom od onog kojeg se realno može očekivati.


Kompletan razgovor sa Slavom Kukićem pogledajte u video prilogu.

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još