Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo

Prijedlog mlade vijećnice SDA: Grad Sarajevo podnosi krivične prijave protiv odgovornih za 9. januar i negiranje genocida!

Front25.01.23, 17:30h

Prijedlog mlade vijećnice SDA: Grad Sarajevo podnosi krivične prijave protiv odgovornih za 9. januar i negiranje genocida!
Vijećnica Čengić je naglasila da je ovaj korak uslijedio nakon što Ured visokog predstavnika nije poduzeo nikakve značajne korake da zasutavi neustavnu proslavu kao ni ukloni spornu spomen ploču

 

 

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva na prijedlog vijećnice SDA Alme Čengić usvojeni su zaključci o podnošenju krivičnih prijava protiv odgovornih institucija, nevladinih organizacija, ali i pojedinaca koji su učestvovali u obilježavanju neustavnog praznika Republike Srpske. Krivične prijave će obuhvatiti i ona lica, udruženja i institucije koje insistiraju na održavanju spomen ploče posvećene ratnom zločincu Ratku Mladiću.

 


Vijećnica Čengić je naglasila da je ovaj korak uslijedio nakon što Ured visokog predstavnika nije poduzeo nikakve značajne korake da zasutavi neustavnu proslavu kao ni ukloni spornu spomen ploču. Vijećnica Čengić je istakla da je: “Vladavina prava nešto za što vjerujem postoji široki koncezus predstavnika svih političkih subjekata u ovom vijeću, te je odlika koja prati i sve koalicione sporazume u zadnjem periodu. Sekundarno smatram da je i dužnost svih institucija u Bosni i Hercegovini pa i Ureda Visokog predstavnika koji je kako zakonodavac tako i instrument njegovog provođenja da doprinesu procesu jačanja pravne države. “


Napomenula je javnost da se u navedenim slučajevima radi o apsolutnom negiranju svih žrtava agresije na našu domovinu, slavljenju presuđenih zločinaca, negiranju pravnog poretka kao i mišljenja Venecijanske komisije ali i svih međunarodnih sudova.


Gradsko vijeće je usvojilo navedene zaključke te zatražilo od gradonačelnice da htino i bez odlaganja pristupi podnošenju navedenih krivičnih prijava u ime Grada Sarajeva a po osnovu kršenja članova 145a i 239 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji tretiraju neprovođenje presuda Ustavnog suda ali i negiranje genocida - saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajava.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još