Selektor 'Vatrenih' nakon pobjede nad Japanom

Dalić najavio meč protiv Brazila: Nemojmo živjeti u oblacima, napadači su nam igrači Dinama i Hajduka

Sport06.12.22, 10:45h

Dalić najavio meč protiv Brazila: Nemojmo živjeti u oblacima, napadači su nam igrači Dinama i Hajduka
Brazil je najmoćnija reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. Njihov izbor igrača, kvaliteta… To je zastrašujuće. Pred nama je veliki ispit protiv Brazila, ekipe koja igra nogomet i nadigrava se, rekao je Dalić

 

 

Hrvatska je u drami jedanaesteraca svladala Japan u osmini finala Svjetskog prvenstva i plasirala se među posljednjih osam reprezentacija na turniru u Kataru. Za mjesto u polufinalu igrat će protiv Brazila, za mnoge najvećeg favorita natjecanja. Analizu utakmice s Japanom i najavu susreta s Brazilom dao je selektor Hrvatske Zlatko Dalić na konferenciji za medije.

 

“Lijepo jutro. Biti među osam najboljih na svijetu je zaista sjajno. Zasluženo je i izboreno u teškoj utakmici. Po povratku u hotel malo smo proslavili. Nisam još jednom pogledao utakmicu, bio sam iscrpljen. Ne treba mi posebna analiza, igrali smo dobro, onako kako treba. Prvih pola sata nametnuli smo svoj stil igre, a onda ušli u nervozu kojom smo vratili suparnika. Potom smo se i mi vratili”, rekao je Dalić u uvod, piše Index.

 

Povukli ste neke poteze koji su izazvali nelagodu na tribinama, kao kad ste izveli Modrića i Perišića. Kakva je bila vaša ideja i je li vas bilo strah tih poteza?


Kade se prođe, nema greške. Komunicirali smo na klupi, vidjeli smo da utakmica vodi u produžetke i tražili smo najbolje situacije. Morali smo čuvati energiju. Luka, Kovačić i Perišić su se potrošili, ali vjerovali smo onima koji su ušli. Budimir? Trebala nam je skok igra, a nisam ga zamijenio jer je bio loš, nego smo željeli s Livajom krenuti po gol. On je u tom trenutku bio bolje rješenje. Znam da nije popularan potez, ali povučen je u cilju rezultata.

 

Sve smo dobro napravili. Njemačka i Španija su pale u zamku Japana i izgubile. Mi smo krenuli preskakati igru i stvorili smo im problem. Istrčali smo više od njih i tu smo moćni, snažni. Iscrpili se jesmo, ali to je tako.

 

Koliko Hrvatska može protiv Brazila?


Brazil je najmoćnija reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. Njihov izbor igrača, kvaliteta… To je zastrašujuće. Pred nama je veliki ispit protiv Brazila, ekipe koja igra nogomet i nadigrava se. Trebat će tu utakmicu dobro pripremiti. Nemamo se čega bojati, moramo ući u utakmicu s vjerom i samopouzdanjem. Možda je prerano, bilo bi bolje da je finale… Brazil je favorit, ali ne bojimo se i nećemo se predati. Odmorit ćemo se, dati maksimum i suprotstaviti mu se igrom.

 

Koliko je za momčadski duh važna činjenica da su utakmicu završila šestorica koji nisu bili starteri?


Na sastanku sam rekao igračima da imaju priliku ući u historiju. Imamo 18 igrača koji nisu igrali prije četiri godine, ovo je nova generacija. Nije zahvalno raditi usporedbe, ovi igrači tek dolaze. Ovo će za njih biti dobar poticaj, to da su bili ključni igrači kod jedanaesteraca. Svi kvalitetno rade i zaslužuju priliku.

 

Ovo je treći najbolji rezultat u historiji Hrvatske, već sad su igrači ušli u historiju. Ako pogledate 2018. i gdje su igrali igrači, Barcelona, Real, Bayern, Inter, Juventus… Sada ih imamo šestoricu iz hrvatskog prvenstva. Nije lako uspoređivati. Dečkima skidam kapu za napravljeno.

 

Livaja, Petković, Budimir. Niko od njih nije se nametnuo kao starter za Brazil. Hoće li se tražiti neko drugo rješenje?


Vidjet ćemo šta i kako ćemo protiv Brazila. Nemamo broj 1, nemamo napadača Atletica i Juventusa, sad su tu napadači Hajduka i Dinama. Nemojmo živjeti u oblacima. Kvalitetni smo, tražit ćemo rješenje. Nije pošteno secirati igru, to nije pošteno prema njima. Ovo nije umjetničko klizanje, nego borba za rezultat. Napravili smo ga i igrači zaslužuju pohvale.

 

Zaista im čestitam. Imaju moje poštovanje, a vidjet ćemo šta će biti za Brazil. Šta god smo napravili na ovom SP-u bilo je uspješno. To kad si među osam znači da si sve napravio dobro, a tako ćemo i protiv Brazila.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još