Burna reakcija gradonačelnika Istočnog Sarajeva

Ćosić o fimu 'Sarajevo safari': 'To su gnusne laži i izmišljotine! Pokrećem krivičnu prijavu protiv režisera Zupaniča!'

Hronika13.09.22, 11:32h

Ćosić o fimu 'Sarajevo safari': 'To su gnusne laži i izmišljotine! Pokrećem krivičnu prijavu protiv režisera Zupaniča!'
'Izmišljenom temom i akterima se ima za cilj satanizacija srpskog naroda, a jedina istina je da su tokom rata u taj grad lovci dolazili iz islamskih zemalja da love Srbe radi džihada, a na safari - vojnici NATO-a'

 

 

Počinjem ovih dana konsultacije sa advokatima i podnosim krivičnu prijavu protiv slovenačkog režisera Mirana Zupaniča zbog gnusnih laži i izmišljotina koje je upakovao u filmu pod nazivom “Sarajevo safari”, potvrdio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić za Glas Srpske.

 

Riječ je, naime, o filmu čija je najava podigla veliku buru u javnosti jer je fokus stavljen na bogate strane “snajper turiste” koji su plaćali, prema navodima autora, da tokom posljednjeg rata u BiH sa položaja Vojske Srpske pucaju po civilima u Sarajevu, a prikazan je proteklog vikenda u okviru jednog sarajevskog festivala.

 

- Kolege su gledale film koji je, sad je i potvrđeno nakon prikazivanja, pun laži, bez činjenica. Idemo u pripremu krivične prijave protiv Zupaniča. Riječ je o potpuno ostrašćenom čovjeku. Tražit ćemo da budu razotkriveni svjedoci kojima su lica bila zaštićena - istakao je Ćosić koji je ranije najavio da će konačnu odluku o prijavi donijeti nakon što film bude prikazan.

 

Brojni predstavnici javnog života Republike Srpske su, od kada su izašli na vidjelo pojedini detalji iz Zupaničevog filma, podvukli da je riječ o najvećoj izmišljotini sa samo jednim ciljem - da se ponovo skrene pažnja na Sarajevo plasiranjem teme koja će šokirati javnost te da je išta od toga tačno, da bi se do sada pojavilo u sudskim predmetima pred domaćim i stranim sudovima.

 

Beograd je, kako navodi Zupanič, koji je i scenarista filma, bio početna stanica za “avanturiste” koji su kretali u safari lov na ljude, a žrtve su bili civili. Tvrdi i da su, prema nekim svjedočenjima, u organizovanju “safarija” učestvovali i pojedinci iz redova Vojske Srpske i Vojske Jugoslavije, ali na mnoga pitanja, ipak, nije imao odgovor, već samo pretpostavke.

 

U jednom od prvih intervjua u kojem je pričao o film, istakao je da ne zna koliko je ljudi učestvovalo u toj, kako kaže, “igri ubijanja” ni ko je u tome učestvovao, dodavši da im nije bila namjera identifikacija konkretnih ljudi, jer im, kako je rekao, s obzirom na delikatnost teme te informacije nisu ni bile dostupne.

 

Advokat Miodrag Stojanović, koji je branio optužene za ratne zločine pred Sudom BiH i Haškim tribunalom, među kojima i generala Vojske RS Ratka Mladića, ranije je istakao da nikad (a predmet Sarajeva je bio obuhvaćen optužnicom protiv Mladića) nije naišao ni na pomen tako nečega, a imao je uvid u sve detalje tužilaštva u Hagu.

 

Borci

 

Na najavu filma su reagovali i predstavnici Boračke organizacije RS. Predsjednik organizacije Radan Ostojić kaže da Zupanič izmišljenom temom i akterima ima za cilj satanizaciju srpskog naroda, a naglašava da je jedina istina da su tokom rata u taj grad lovci dolazili iz islamskih zemalja da love Srbe radi džihada, a na safari - vojnici NATO-a.

 

(Glas Srpske/DEPO PORTAL/am)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još