Nedostatak radne snage i zakonske barijere dodatno otežavaju

Problemi u građevinarstvu: Repromaterijal poskupio za gotovo 100 posto!

Biznis Klub30.06.22, 20:52h

Problemi u građevinarstvu: Repromaterijal poskupio za gotovo 100 posto!
Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da privrednici imaju mnogo problema i pozdravio organizovanje ovog sastanka

 

 

 

Repromaterijal u građevinarstvu poskupio je za gotovo 100 odsto, što uz nedostatak radne snage i zakonske barijere predstavlja veliki problem, ukazano je na sastanku predstavnika dva granska udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala, u organizaciji privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, javlja Srna a peenose mediji.


Na sastanku u Istočnom Sarajevu bilo je riječi o situaciji u oblasti građevinarstva i industrije građevinskog materijala, posljedicama kontinuiranog poskupljenja energenata, repromaterijala, sirovina, nedostatku radne snage i njihovom uticaju na ovaj sektor.

 

Potpredsjednik Udruženja građevinske industrije i proizvođača građevinskih materijala u Privrednoj komori Republike Srpske Nikola Baštinac rekao je da je na sastanku zastupao industriju koja se odnosi na izradu tehničke, prostorno-planske, studijske dokumentacije i nadzora, te ukazao da imaju probleme u vezi sa zajedničkim tržištem i propisima koji onemogućavaju rad u dijelu BiH.

 

“Imali smo nedavno situaciju da je federalno Ministarstvo prostornog uređenja donijelo pravilnik kojim se ne priznaju stručni ispiti položeni u Republici Srpskoj. Akcijom cijelog sektora, znači i firmi iz Banjaluke, Mostara, Sarajeva, cijele BiH, mi smo uspjeli da izmijenimo tu uredbu”, naveo je Baštinac.

 

Prema njegovim riječima, potrebno je mijenjati još neke uredbe, koje se najčešće odnose na nepriznavanje zvaničnih dokumenata koje izdaje jedna vlada ili da se onemogućava rad privrednih društava dobijanjem licenci ako su registrovana u jednom entitetu, kao i na to da radnici koji su prijavljeni na fond penzijskog osiguranja u jednom entitetu ne mogu da dobiju licence u drugom.

 

“To nije u skladu sa Ustavom BiH, koji kaže da je BiH jedinstveno tržište i mi ćemo u tom smjeru dalje djelovati”, poručio je Baštinac.

 

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da privrednici imaju mnogo problema i pozdravio organizovanje ovog sastanka.

 

Govoreći o problematici u građevinarstvu, Jašarspahić je ukazao na potrebne izmjene određenih dijelova Zakona o javnim nabavkama kako bi se omogućilo ugovornim stranama da prave anekse ugovora u vanrednim situacijama kao što je trenutna, zbog dešavanja u Ukrajini.

 

“Kada repromaterijali poskupe u tolikom iznosu da u potpunosti mijenjaju ukupnu količinu, u većem obimu izvođenje radova, troškovnik i cijene radova, onda su potrebne izmjene zakona da bi ugovorne strane u potpunosti u skladu sa zakonom mogle da naprave aneks ugovora, uključujući parametre koji se tiču izmjene cijena”, naveo je Jašarspahić.

 

On je dodao da je građevinarstvo opterećeno naglim promjenama cijena repromaterijala, pogotovo uvoznih, a problem predstavljaju i rokovi dopremanja.

 

Jašarspahić je rekao da je druga problematika koje kompanije u BiH imaju fragmenitiranost tržišta koja im ne ide u prilog.

 

“Zato je naš stav da privredne i inženjerske komore budu inicijatori toga da se izmijene određene procedure, pravilnici koji su na snazi u entitetima i Brčko distriktu da bi se potpuno harmonizovala oblast i svaka kompanija u BiH, nebitno gdje je osnovana, mogla da radi u bilo kojem dijelu zemlje bez dodatnih problema i barijera”, istakao je Jašarspahić.

 

On je naglasio da poseban problem predstavlja nedostatak radne snage, te da već dugo postoje zahtjevi privrednika da se istraži na koji način mogu da uvezu radnike.

 

“Potrebno je to riješiti sistemski, da bude tačno kontrolisan ulaz radnika, da kompanije mogu, ukoliko ne nađu prostora na tržištu radne snage u BiH, da angažuju ljude izvan BiH, ali uz sve neophodne provjere i da bude olakšana i ubrzana procedura”, rekao je Jašarspahić.

 

On je naglasio da zbog povećanja cijene repromaterijala od gotovo 100 odsto proizvodi koji su bili planirani i ukalkulisani u tendere prije godinu uopšte više nisu relevantni kao podatak.

 

Predsjednik Područne privredne komore Istočno Sarajevo Ljubiša Tanić rekao je da je najveći problem u građevinarstvu kod objekata koje finansiraju javne institucije, lokalne samouprave, entiteti i BiH.

 

“Zakon o javnim nabavkama je proceduralni prema kojem, kada se potpiše ugovor, važi Zakon o obligacionim odnosima. Međutim, u jednom članu se kaže da cijena ne može da bude promijenjiva tokom realizacije ugovora. On je praktično fiksirao ugovorenu cijenu i tu nastaju problemi”, pojasnio je Tanić.

 

On je napomenuo da Zakon o obligacionim odnosima i Republika Srpska i FBiH koriste jugoslovenski propis iz 1990. godine, koji jasno predviđa kako se vrši promjena cijena u skladu sa porastom cijene elemenata.

 

Tanić je naveo da u Zakonu o javnim nabavkama postoji klauzula o promjenjivosti cijena, samo se mora navesti prilikom tendera i propisati formula prema kojoj se vrši promjena.

 

“Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske dobilo je zadatak od Vlade da se pozabavi tim pitanjem. Formiran je radni tim i nadam se da ćemo uskoro ponuditi rješenja koja će biti prihvatljiva i za FBiH i cijelu BiH”, istakao je Tanić.

 

Učesnici sastanka naveli su da će zaključci i stavovi koji danas budu usaglašeni predstavljati kvalitetnu bazu za upućivanje konkretnih inicijativa i prijedloga resornim ministarstvima i drugim nadležnim organima uprave u BiH posredstvom privrednih komora.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još