Nakon najave teritorijalne reorganizacije BiH

Reakcija na pismo: Velika Britanija mogla bi uvesti sankcije i Čoviću

Front05.05.22, 08:43h

Reakcija na pismo: Velika Britanija mogla bi uvesti sankcije i Čoviću
Kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno pokazalo upotrebom sankcija, ozbiljno shvatamo pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH, naveli su u odgovoru za Patriju iz Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva

 

 

 

Međunarodna zajednica jue jče upoznata sa sadržajem pisma koje je uputio Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, nakon odluke Centralne izborne komisije BiH da raspiše Opće izbore za 2. oktobar. U pismu koje je upućeno na više adresa međunarodnih predstavnika u BiH, Čović čak prijeti miru i stabilnosti BiH, ali i novom teritorijalnim reorganizacijom BiH. Zatražili smo stav britanskog ambasadora u BiH Matthewa Fielda

 

- Svakog političkog aktera, koji razmatra ili prijeti jednostranim potezima suprotno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje, podsjećamo da je to put koji će samo voditi ka povećanoj izolaciji, i da je takvo djelovanje suprotno interesima građana ove zemlje.  

 

Kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno pokazalo upotrebom sankcija, ozbiljno shvatamo pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH - naveli su u odgovoru za Patriju iz Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Podsjećamo, 11. aprila Velika Britanije je uvela sankcije članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i predsjednicu Republike Srpske Željki Cvijanović zbog njihovog "destabilizirajućeg djelovanja u Bosni i Hercegovini" i "pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine".

 

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine. Ovo su prve britanske sankcije za političare u BiH, ali prema određenim najavama moglo bi ih biti još za neke druge zvaničnike. 

 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!