pristižu reakcije

Nikšić o Čovićevom pamfletu: Hrvati u EU su građani, a u BiH konstitutivni

Front04.05.22, 17:10h

Nikšić o Čovićevom pamfletu: Hrvati u EU su građani, a u BiH konstitutivni
"Građani BiH imaju pravo da imaju standard i život kao u svim demokratskim zemljama ni manje ni više. Kao što u drugim demokratskim zemljama građani imaju pravo da biraju i budu birani smatram da to pravo pripada građanima i u BiH", kazao je Nikšić

 

 

 

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je danas da je Centralna izborna komisija BiH pokazala odgovornost prema državi BiH i njenim građanima.

 

"Građani BiH imaju pravo da imaju standard i život kao u svim demokratskim zemljama ni manje ni više. Kao što u drugim demokratskim zemljama građani imaju pravo da biraju i budu birani smatram da to pravo pripada građanima i u BiH", kazao je Nikšić. 


Govoreći o oštro intoniranom pismu Dragana Čovića koje je uputio međunarodnim zvaničnicima nakon što su raspisani Opći izbori u kojima čak prijeti i narušavanjem mira u BiH Nikšić je kazao: 

 

"Danas smo saznali iz tog pisma kako u BiH postoji jedan dio konstitutivnog naroda koji su i građani Europske unije. U EU su građani, a u BiH su konstitutivni narodi. Kao uobičajeno u tom svom pamfletu Čović se poziva na Ustav i zakone, a nije naveo nijednu konkretnu odredbu ni Ustava ni zakona koja je povrijeđena. Mi u SDP-u smatramo da je vrlo važno da provedemo ustav, zakone, sve odluke suda u Strazburu, Ustavnog suda BiH, a podsjećam ne bi bilo loše ni njima da to pročitaju. Nigdje ni na jednom mjestu u tim presudama se ne govori o konstitutivnim narodima, naprotiv govori se kako se mora osigurati jednakost i jednakopravnost svih građana u BiH i to je princip koji vrijedi u EU i koji treba da vrijedi i u BiH", kazao je Nikšić. 

 

On je kazao da ne želi povrijediti bilo čije pravo niti majorizirati bilo koga, ali da je konačno vrijeme u BiH da se uspostave standardi koji će voditi ka EU a ne vraćati unazad.    

 

(NAP, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još