glasanje završeno, neočekivano niska izlaznost

Macron ostaje predsjednik Francuske, Le Pen priznala poraz: Krajnja desničarka ni treći put nije uspjela!

Front24.04.22, 20:27h

Macron ostaje predsjednik Francuske, Le Pen priznala poraz:  Krajnja desničarka ni treći put nije uspjela!
Najveći odaziv na izborima u Francuskoj zabilježen je u ruralnim područjima. Radio France Info dao je pojedinosti o tome kako se odaziv tokom dana razlikovao širom zemlje

 

 

 

 

 

20:15 - Birališta su zatvorena na predsjedničkim izborima u Francuskoj, a birači su birali između centriste Emmanuela Macrona i njegove protukandidatkinje, krajnje desničarke Marine Le Pen, prenosi AFP. 

 

Sadašnji predsjednik Emmanuel Macron, koji je bio favorit za pobjedu, osigurao je drugi mandat sa 58 posto glasova, pokazuju projekcije.

 

U međuvremenu, Marine Le Pen je dobila 42 posto glasova, navodi se u izlaznim anketama.

 

Najveći odaziv na izborima u Francuskoj zabilježen je u ruralnim područjima. Radio France Info dao je pojedinosti o tome kako se odaziv tokom dana razlikovao širom zemlje. 

 

Na vrhu liste, sa 70.51 posto u 17.00 sati po lokalnom vremenu bio je Aveyron, područje na jugozapadu koji je izuzetno ruralna sredina. Pariz je bio na sedmom mjestu s izlaznošću od 55.74 posto. 

 

le-pen-macron

 

19: 30 - Glasanje na današnjim izborima za predsjednika Francuske je završeno. 

 

Prema četiri istraživanja javnog mnijenja koje su ove nedjelje provela četiri renomirana instituta za ispitivanje javnog mnijenja u Francuskoj, Emmanuelu Macronu pripisuje se 55-58% glasova, dok bi Marine Le Pen prikupila između 42 i 45% glasova, saznaju La Libre i LN24.

 

Ovi rezultati proizlaze iz anketa provedenih na internetu s građanima koji su glasali prije 17 sati.


Evo rezultata prema pojedinim anketnim institutima:

 

Harris Interactive: 55% za Emmanuela Macrona - 45% za Marine Le Pen

 

Ifop: 56% za Emmanuela Macrona - 44% za Marine Le Pen

 

OpinionWay: 58% za Emmanuela Macrona - 42% za Marine Le Pen

 

BVA: 57% za Emmanuela Macrona - 43% za Marine Le Pen

 

NISKA IZLAZNOST

 

Odaziv birača do 17 sati po francuskom vremenu iznosio je 63,2%. Agencije prema tom postotku izlaznosti procjenjuju da će stopa odaziva na ove izbore biti 72%.

 

Ako se desi da 28 posto glasača ne izađe na izbore, to bi bila najmanja izlaznost u bilo kojem drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj od 1969. godine, navodi novinska agencija AFP.

 

Inače, Macron konkuriše za drugi predsjednički mandat zaredom, dok će Le Pen treći put pokušati da postane predsjednicom.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još