Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Javno objavljivanje 'liste srama': Ko je sve mimo pravila podizao cijene osnovnih životnih namirnica?

Biznis Klub09.03.22, 16:00h

Javno objavljivanje 'liste srama': Ko je sve mimo pravila podizao cijene osnovnih životnih namirnica?
U marketima, kao i na benzinskim pumpama, prekršaje je utvrdila i inspekcija uručujući prekršajne naloge kontroliranima, kazao je Čomor

 

 

 

Problem povećanja cijena goriva i osnovnih životnih namirnica u Federaciji BiH više puta je aktueliziran u terminu za postavljanje zastupničkih pitanja i podnošenje inicijativa na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

 

Tražeći da nadležni poduzmu zaštitne mjere za građane, pojedini zastupnici su kazali da je kriza usljed tržišnih poremećaja i rata u Ukrajini zatekla Federaciju gotovo bez naftnih rezervi.

 

Zastupnik Eldar Čomor je podnio inicijativu za javno objavljivanje 'liste srama' odnosno označavanje privrednih subjekata koji su se u aktuelnim teškim prilikama oglušili o ograničavanje marži te mimo pravila podizali cijene osnovnih životnih namirnica.

 

U marketima, kao i na benzinskim pumpama, prekršaje je utvrdila i inspekcija uručujući prekršajne naloge kontroliranima, kazao je.

 

Čomor, kao i drugi pojedinci, među njima i zastupnik Damir Mašić, zatražili su da Federalna vlada poduzme mjere za ublažavanje enormnih posljedica poskupljenja životnih namirnica, nafte i derivata.

 

Mašić je zapitao je li dosad na kretanje cijena djelovano putem robnih rezervi i ima li Federacija ove rezerve uopšte. Zašto se u Federaciji ne koriste naftni terminali; zašto nisu napunjeni u vrijeme povoljnijih tržišnih prilika da bi po potrebi bili aktivirani, problematizirao je također ovaj član Predstavničkog doma uz konstataciju da 'nemamo nikakvih zaliha tečnih goriva'.

 

Sjednica je u toku.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još