Američki predsjednik na obraćanju o Stanju nacije

Biden: Putin je agresor, izabrao je rat i sankcije! Sloboda će pobijediti!

Front24.02.22, 21:13h

Biden: Putin je agresor, izabrao je rat i sankcije! Sloboda će pobijediti!
Bez provokacije, Putin je izvršio napad na jednu evropsku zemlju. Ovaj napad je planirao mjesecima. Postavlja trupe, bolnice, banke krvi, vojnu opremu na granici s Ukrajinom, kazao je Biden

 

 

Putin je proglasio rat i za nekoliko minuta su počeli ispaljivati rakete i zračne napade. Mi smo transprentni bili, dijelili informacije da ne bi došlo do zabune o tome šta Putin radi, a Putin je agresor, on je izabrao rat i s time je izabrao i sankcije, rekao je američki predsjednik Joe Biden na obraćanju o Stanju nacije u četvrtak navečer.

 

- Bez provokacije, Putin je izvršio napad na jednu evropsku zemlju. Ovaj napad je planirao mjesecima. Postavlja trupe, bolnice, banke krvi, vojnu opremu na granici s Ukrajinom - kazao je Biden.

 

Podsjetio je da je Putin odbacio svaki pokušaj SAD-a i EU partnera da se izbjegne bespotreban konflikt i ljudska patnja.

 

- Sedmicama upozaravamo na namjere Rusije. Granatiranje se intenziviralo u Donbasu početkom sedmice, a ruska vlada je vršila cyber napade na Ukrajinu - kazao je američki predsjednik.

 

Podsjetio je da su optuživali Ukrajinu da je počinila genocid i da koristi hemijsko oružje.

 

- Odobravam sankcije na sve što se može izvoziti u Rusiju. Namjerno smo napravili sankcije kako bi smanjili uticaj sankcija na SAD i maksimizirale uticaj sankcija na Rusiju - kazao je on.

 

- Sloboda, demokratija su puno jače nego strah i represije. Putin ne može silom i nasiljem uništiti to. Sloboda će pobijediti - kazao je on.

 

Mjesecima sarađujemo s EU, Kanadom i Japanom, i imat ćemo zajednički efekat našeg odgovora.

 

Biden je rekao da neće moći poslovati eurima, dolarima i jenima.

 

- Sankcionisali smo ruske banke koje imaju trilion dolara. Blokirat ćemo još četiri banke. Sve što imaju u Americi će biti blokirano. Imena ruskih elita će biti sankcionisana. Ovo su ljudi koji imaju lično korist od Kremlja i trebaju ispaštati posljedice - rekao je Biden.

 

Kazao je da će uvesti sankcije svim ruskim poduzećima koji posluju na teritoriji SAD-a i njihovih partnera.

 

Najavio je NATO samit za sutra.

 

- SAD će braniti sve NATO članice i više je ujedinjen i odlučne više nego ikad. Napad na jednu članicu je napad na sve - rekao je predsjednik Biden.

 

- Amerika se odupire nasilnicima i stoji za slobodu - rekao je Biden.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još