Inicijativa za izmjenu entitetskih propisa

Udruženje 'Misli dobro': Građani u BiH plaćaju najskuplje lijekove u regiji! Ono što najviše zabrinjava je...

Hronika18.02.22, 14:21h

Udruženje 'Misli dobro': Građani u BiH plaćaju najskuplje lijekove u regiji! Ono što najviše zabrinjava je...
Udruženje je županijskim vladama i nadležnim ministarstvima zdravlja uputilo inicijativu za uvođenje diferencirane marže maloprodajnih cijena lijekove

 

 

 

Udruženje "Misli dobro" podnijelo je inicijativu za izmjenu entitetskih propisa koji se odnosi na visinu maloprodajne marže na lijekove kako bi na bh. tržištu došlo do značajnog pojeftinjenja lijekova.

 

Inicijativa, kojoj je prethodila analiza "Realna cijena lijekova" koja je pokazala da građani BiH plaćaju najskuplje lijekove u regiji, prošle je godine upućena Agenciji za lijekove BiH, Stručnom vijeću Agencije za lijekove BiH, Vijeću ministara BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH, rečeno je na konferenciji za novinare u Mostaru.

 

- Udruženje je županijskim vladama i nadležnim ministarstvima zdravlja uputilo inicijativu za uvođenje diferencirane marže maloprodajnih cijena lijekove. To u suštini znači da što je cijena lijeka veća marža treba biti niža, odnosno mi predlažemo da na lijek od 130 konvertibilnih maraka i preko 130 maraka maksimalna marža apotekara bude 20 maraka - pojasnio je Uroš Vukić, projekt menadžer udruženja "Misli dobro".

 

Po njegovim riječima, na bh. tržištu, koje se predstavlja kao jedinstveno, zapravo imamo različite marže na maloprodajne cijene lijekova.

 

Predlaže se i ukidanje farmaceutskih naknada, kao i smanjenje veleprodajne marže s osam na šest posto i da se kao referentne zemlje za računanje cijena lijeka uzmu Srbija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija, a ne kao što je sada slučaj Srbija, Hrvatska i Slovenija, gdje je životni standard daleko veći u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

 

Vukić je ustvrdio da je regulativa koja je trenutno na snazi u Bosni i Hercegovini u isključivom interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanaca ljekarni i najviše na štetu građana Bosne i Hercegovine.

 

U okviru inicijative provedeno je opsežno istraživanje o cijenama lijekova u BiH u odnosu na susjedne zemlje koje je pokazalo da od deset najprodavanijih lijekova u Bosni i Hercegovini, čak devet ih ima najvišu veleprodajnu cijenu

 

- Kada se na tu cijenu dodaju još i maloprodajne marže koje su u BiH najviše u odnosu na regiju, Republika Srpska 20 posto, Federacija BiH 25 posto, kao i stopa PDV-a od 17 posto, zaključujemo da su cijene lijekova u BiH najviše i to isključivo zbog regulative koja postoji, a koja se donosi na svim razinama vlasti - kazao je Vukić.

 

Govoreći o Pravilniku o načinu kontrole cijena i oblikovanju cijena lijekova u BiH, istaknuto je da je BiH jedina zemlja u Europi koja ovaj pravilnik do 2017. godini nije uopće imala te da je najgori u odnosu na zemlje regije.

 

Ono što posebno zabrinjava, dodao je Vukić, je to što nadzor nad primjenom Pravilnika praktično ne postoji, a da javnost uopće nije upoznata o rezultatima njegove primjene.

 

Vukić ja naglasio kako se ovaj projekt nastavlja te da su već ostvareni vidljivi rezultati, jer su institucije Republike Srpske reagirale i spustile maržu na lijekove.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!