video/ veliki planovi za iduću sezonu

U Neumu će se graditi stanovi za mlade bračne parove, cijene kvadrata bit će izuzetno pristupačne

Biznis Klub04.02.22, 18:58h

U Neumu će se graditi stanovi za mlade bračne parove, cijene kvadrata bit će izuzetno pristupačne
- Kroz taj projekt subvencionirali bismo 60 posto vrijednosti objekta kako bi mladima cijena nekretnine bila pristupačna - navodi načelnik Dragan Jurković

 

 

 

U Neumu će se graditi stanovi za mlade bračne parove, cijene kvadrata bit će izuzetno pristupačne


Kao i sve lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, i grad na jugu naše zemlje suočava se sa sve češćim odlaskom mladih u zapadne zemlje, a kako bi to spriječio, načelnik Neuma Dragan Jurković u idućoj godini planira izgradnju stambenih objekata za mlade obitelji.


- Kroz taj projekt subvencionirali bismo 60 posto vrijednosti objekta kako bi mladima cijena nekretnine bila pristupačna, a sve u cilju da ostanu u Neumu - kazao je načelnik u izjavi za Fenu.


Dodao je kako mu je prioritet u radu ostanak i opstanak mladih na ovim prostorima.


Velika ulaganja i podizanje ponude na višu razinu


Jurković je naglasio kako se, pored projekata koji bi mlade mogli zadržati u svom rodnom mjestu, u ovu općinu jako puno ulaže.


- Za iduću ljetnu sezonu uredit ćemo šetnice i objekte, a planiramo riješiti i dugogodišnji problem otpada koji se nalazio uz samu obalu. Rješenje smo našli u podzemnim kontejnerima - istaknuo je načelnik kazavši kako se svake godine radi na podizanju turističkih kapaciteta i kvalitete ponude.


A ponuda je raznovrsna i u zimskom razdoblju, tvrdi, iako je riječ o primorskom mjestu koje u hladnim mjesecima ne posjećuje puno turista.


- Ove godine smo po prvi put održali Lignjolov kup kojeg su organizirali naši ribolovci. Ta manifestacija bila je jako posjećena. Pored toga, održali smo Advent u Neumu koji je također imao veliki odjek u javnosti - dodao je Jurković istaknuvši kako je to pokazatelj da Neum u zimskom razdoblju može privući turiste.


Da se ova Općina trudi održati kvalitetu ponude potvrdio je i Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih radnika Neum koji se također nada da su ispred Neuma samo dobri dani.


- Dolazi nam nova cesta koja će povezati Neum s ostatkom države. Radi se na novom kulturnom programu Neumskog ljeta. Očekujemo dosta ponuđenog sadržaja, a obnavlja se i renovira dosta hotela - kazao je on.


Izrazio je zadovoljstvo što nijedan hotel nije otpustio radnike u zimskom razdoblju bez obzira na pandemiju koronavirusa.


- Nikome čak ni primanja nisu bila smanjena što je teško jer zadnje dvije godine radimo doslovno tri mjeseca. Zbog toga nam trpe neke investicije jer smo novac preusmjerili u isplate plaća i održavanje hladnog pogona - objasnio je Krešić.


Iako će s ulaganjem kasniti nekoliko godina, napominje kako je to manje važno jer su unatoč problemima svi radnici ostali na svojim radnim mjestima.


Osnivanje Turističke zajednice na lokalnoj razini


Komentirao je i nedavno upućenu inicijativu u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije da općine i gradovi imaju mogućnost osnivanja Turističke zajednice na lokalnoj razini, jer sada djeluje samo ona na županijskoj.


- Do sada su sredstva od boravišne pristojbe 80 posto išla županiji, a 20 posto Federaciji. Lokalnim jedinicama samouprave nije išlo gotovo ništa. Cilj i smisao prikupljanja boravišne pristojbe trebao bi biti da se razvija sama destinacija te da se radi menadžment i marketing destinacije - istaknuo je Krešić.


Podržao je skupštinsku inicijativu naglasivši kako bi u tom slučaju prikupljanje boravišne pristojbe imalo smisla.


Istog je mišljenja i načelnik Jurković koji je kazao kako Općina sada nema veliku korist od prihoda županijske Turističke zajednice.


- U konačnici se u Neum vrati mali postotak tih sredstava. Nadam se da bi prijedlog u Skupštini mogao brzo biti usvojen kako bi raspodjela prihoda mogla biti 60 naprema 40 posto u korist lokalne zajednice - ističe.


Načelnik otkriva kako bi ta sredstva koristili za promociju i razvoj lokalne infrastrukture, što bi ovom turističkom središtu bilo od velikog značaja.

 

 
 
 
(FENA/ad)
 
 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još