Suđenje za prikrivanje dokaza o stradanju Dženana Memića

Svjedok o susretu s optuženim u Hotelu 'Crystal': Sve upućuje na namjerno brisanje snimaka... Primijetio sam nešto neobično...

Hronika03.02.22, 15:00h

Svjedok o susretu s optuženim u Hotelu 'Crystal': Sve upućuje na namjerno brisanje snimaka... Primijetio sam nešto neobično...
Svjedok Mirhan Bešlija, koji radi u forenzičkom odjeljenju MUP-a KS, kazao je da ga je prilikom dolaska u Hotel 'Crystal' 19. februara, dočekao optuženi Ožegović, i tada je rekao da zna zašto su tu

 

 

 

U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića u februaru 2016. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o susretu sa optuženim Muamerom Ožegovićem u Hotelu 'Crystal', prilikom čega je pristupljeno videonadzoru gdje je uočen snimak od 8. februara 2016. godine.

 

Emir Mehmedagić, službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), kaže da je u ovom slučaju, između ostalog, radio na uzimanju izjava, prikupljanju operativnih podataka te provjeru videonadzornih sistema. On je objasnio da je zajedno sa kolegama pregledao nekoliko objekata čije kamere su bile okrenute ka mjestu događaja.

 

Prema njegovim riječim, zajedno sa kolegom uputio se u Hotel 'Crystal', gdje je radio optuženi Ožegović, koji ih je dočekao, a nakon čega su pregledali videonadzor. Tu su, kako je rekao, uočili snimak od 8. februara. Nakon toga su kazali Ožegoviću da će doći tehničari i pregledati snimak. Dan ili dva kasnije, kada su tehničari došli, prilikom zadavanja parametara za pretragu videozapisa, nestalo je struje, objasnio je Mehmedagić.

 

Mehmedagić je izjavio da je u srodstvu sa optuženim Hasanom Dupovcem.

 

Na upit Odbrane o žmigavcu koji se nalazio na licu mjesta, Mehmedagić je kazao da je on predložio tužiocu da angažuje vještaka kako bi sastavio žmigavac, jer je prošlo nekoliko dana, a i dalje se nije znalo čija se sve krv tu nalazi.

 

„Deset dana poslije, ja ne znam čiji su tragovi na licu mjesta“, rekao je svjedok, objasnivši da je nakon analize utvrđeno kako nije bilo trećeg lica, a krv je pripadala Alisi Ramić (ranije Mutap) i Dženanu Memiću.

 

Svjedok Mirhan Bešlija, koji radi u forenzičkom odjeljenju MUP-a KS, kazao je da ga je prilikom dolaska u Hotel 'Crystal' 19. februara, dočekao optuženi Ožegović, i tada je rekao da zna zašto su tu.

 

„Ja sam pristupio videonadzornom sistemu bez ikakvih problema“, rekao je Bešlija, dodavši kako je nakon unosa parametara nestalo elektične energije.

 

„Nestalo je električne energije i to je prvi put u mojoj karijeri da se to desi“, tvrdi svjedok.

 

Posvjedočio je kako je ponovo došao 22. februara gdje ih je opet dočekao Ožegović, međutim tada je utvrdio da na sistemu nedostaje određen dio videosnimaka.

 

„U tom momentu ja primijetim nešto neobično. Ne mogu da unesem parametre za skidanje videonadzora“, rekao je Bešlija, dodavši da je primijetio da nedostaje kompletan nadzorni sistem za sve kamere, dio snimka od 8. februara pa sve do 11. februara.

 

„Utvrdili smo da upućuje na nekakvo namjerno brisanje“, rekao je Bešlija, govoreći da je bilo ko mogao pristupiti nadzornom sistemu.

 

Oni su svjedočili na suđenju Zijadu Mutapu, koji je optužen kao oganizator grupe, te njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću, kao članovima grupe, za prikrivanje dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić.

 

Amela Ahmić, specijalistkinja uregentne medicine, objasnila je kako je 8. februara u Kliniku urgentne medicine (KUM), Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), stigla ekipa hitne pomoći i saopštila da su dvije osobe povrijeđene u saobraćajnoj nesreći na Ilidži. Pojasnila je da nije sigurna ko je od povrijeđenih prvi došao – muška ili ženska osoba.

 

Sjeća se da su povrijeđeni imali povrede glave i da je obavila razgovor s djevojkom, koja je bila svjesna i komunikativna. Ahmić je na upit Odbrane objasnila da je s povrijeđenog mladića skinuta odjeća, koju po proceduru skidaju tehničari, zatim je pakuju u posebne vreće i vode zapisnik o tome.

 

Šejla Brković-Jusufbegović kazala je kako radi u Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, te da je 8. februara bila u dežuri, na punktu Ilidža, a da je u 22:44 sati dispečer javio kako je ženska osoba tražila pomoć. Objasnila je da se s kolegama uputili u Veliku Aleju, gdje su stigli u 22.52.

 

„Zatekli smo jedno policijsko auto otvorenog gepeka, gdje je sjedila ženska osoba“, kazala je svjedokinja.

 

Brković-Jusufbegović je objasnila kako im je rečeno da je povrijeđena i muška osoba, kojoj su hitno ukazali pomoć, te su dispečeru javili da pošalju još jedno vozilo. Tvrdi da su u 23 sata krenuli prema KUM-u, gdje su nakon 14 minuta došli, a potom predali pacijenta medicinskom osoblju KUM-a.

 

Svjedok Amar Kadrić objasnio je da je bio noćna smjena u Hitnoj pomoći, te da je objaviješten o saobraćajnom udesu u Aleji. Prilikom dolaska, zatekli su uniformisana lica i žensku osobu kojoj su ukazali pomoć.

 

„Bila je svjesna, onako kao malo zbunjena, prepadnuta, ali odgovarala je na pitanja“, rekao je Kadrić.

 

Nastavak suđenja je zakazan za 10. februar.

 

(Detektor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još