Nakon Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Dom naroda prihvatio Nacrt budžeta FBiH za 2022. godinu u iznosu od 5,5 milijardi KM

Front27.01.22, 16:22h

Dom naroda prihvatio Nacrt budžeta FBiH za 2022. godinu u iznosu od 5,5 milijardi KM
Nijedan dom nije odobrio prijedlog Federalne vlade da se o budžetu izjasne po hitnom postupku kako bi prije stupio na snagu, već su se odlučili za redovnu proceduru, što podrazumijeva još jedan krug parlamentarne rasprave prije konačnog odlučivanja o najvažnijem finansijskom aktu Federacije

 

 

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je danas na sjednici Nacrt budžeta FBiH za 2022. godinu, što je prije dva dana učinio i Predstavnički dom.

 

Nijedan dom nije odobrio prijedlog Federalne vlade da se o budžetu izjasne po hitnom postupku kako bi prije stupio na snagu, već su se odlučili za redovnu proceduru, što podrazumijeva još jedan krug parlamentarne rasprave prije konačnog odlučivanja o najvažnijem finansijskom aktu Federacije.

 

U međuvremenu, do potvrđivanja u Parlamentu, nedostatak budžeta će u novoj fiskalnoj godini vjerovatno nadomjestiti odluka o privremenom finansiranju Federcije za prva tri mjeseca 2022.

 

Tu odluku je već odobrio Vladi Predstavnički dom u ponedjeljak, a Dom naroda najavio izjašnjavanje za danas.

 

Ni budžet ni odluka o privremenom finansiranju ne mogu stupiti na snagu dok ih ne odobre oba doma.

 

Budžet za 2022. predložila je Federalna vlada u iznosu od 5,5 milijardi KM, dok je predloženom privremenom odlukom planirala 1,1 milijardi za izmirivanje osnovnih obaveza prema budžetskim korisnicima u razdoblju januar - mart.

 

Sjednica Doma naroda je u toku.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!