VIDEO/ Obilježavanje 9. januara

Završen defile u Banjaluci: Dodik zapjevao, iz mase se čulo 'Pravda', za kraj 'Marš na Drinu'

Front09.01.22, 13:46h

Završen defile u Banjaluci: Dodik zapjevao, iz mase se čulo 'Pravda', za kraj 'Marš na Drinu'
Ove godine u defileu je učestvovalo oko 3.000 učesnika u nekoliko ešalona, kao i vozila MUP-a RS-a, među kojima su centralno mjesto zauzimala oklopna vozila Despot

 

 

Svečani defile povodom "dana RS-a", čije je obilježavanje Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, i ovog 9. januara organizuje se u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića u Banjoj Luci.

 

To je centralna manifestacija koju vlasti u ovom entitetu organizujuju povodom ovog datuma.

 

Ove godine u defileu je učestvovalo oko 3.000 učesnika u nekoliko ešalona, kao i vozila MUP-a RS-a, među kojima su centralno mjesto zauzimala oklopna vozila Despot.

 

Defile je otvorila počasna jedinica MUP-a, a raport entitetskoj predsjednici Željki Cvijanović predao je Vitomir Petričević, komandir Počasne jedinice MUP-a RS-a.

 

Uoči početka defilea došlo je do nekoliko manjih incidenata. Davor Dragičević pokušao je doći do centralnog mjesta gdje je i glavna bina sa zvanicama i gostima, ali mu policija to nije dozvolila.

 

Također, pokret "Vjera Narod Država" je, prema nezvaničnim informacijama, danas u podne pozvao na mirnu šetnju nakon podnevnog namaza u džamiji Ferhadija u Banjaluci, ali ih je policija zaustavila.

 

Kako je javila reporterka Faktora s mjesta događaja, tokom obraćanja Milorada Ddoika, koje je uglavnom bilo pozdravljano aplauzima, u nekoliko navrata iz mase se začulo: "Pravda", što je povik neformalne grupe "Pravda za Davida".

 

I ove godine, kao i ranije, u defileu su učestvovali "Noćni vukovi", čiji je član Vladimir Putin.

 

Inače, "Noćni vukovi", ekstremistička je proruska grupa koja ima odlične odnose s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, a učestvovala je u dešavanjima početkom septembra na Cetinju kada je uz dosta drame ustoličen mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikije.

 

Nakon civilnih ešalona, glavnom ulicom su defilovali policijski ešaloni različitih jedinica MUP-a RS-a.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/Foto: Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 127

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još