Predsjednik SDA o 'crnim listama'

Izetbegović: Stanje u BiH će se pogoršati nakon američkih sankcija Miloradu Dodiku

Front08.01.22, 11:53h

Izetbegović: Stanje u BiH će se pogoršati nakon američkih sankcija Miloradu Dodiku
Poznavajući Dodika, "poznatog po svom inatu i drskosti", kazao je Izetbegović, sigurno je kako će se on suprotstaviti Zapadu i dodatno radikalizirati odnose i situaciju što mora rezultirati još odlučnijim koracima SAD-a, Velike Britanije i zemalja Evropske unije

 

 

 

Predsjednik vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH Bakir Izetbegović ocijenio je danas kako će se stanje u zemlji pogoršati nakon nametanja američkih sankcija Miloradu Dodiku pa će zbog toga morati uslijediti još odlučnije kaznene mjere Zapada, prenosi Hina.

 

U intervjuu koji je objavio portal Faktor Izetbegović je kazao kako očekuje da će popis sankcioniranih osoba biti proširen te kako će obuhvatiti širok krug ljudi bliskih Dodiku da bi se postigao očekivani učinak.

 

Američke sankcije

 

Američko ministarstvo financija i State Department su ranije ovog tjedna objavili kako su uveli sankcije članu Predsjedništva BiH Dodiku zbog umiješanosti u korupciju te narušavanja stabilnosti BiH. Osim Dodika sankcionirani su i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija te njegova supruga Tijana, a zbog korupcije je kažnjen i bivši član SDA Mirsad Kukić, lokalni moćnik iz Banovića kod Tuzle koji je ondje formirao svoju stranku, a ona je sada članica vladajuće koalicije u Tuzlanskom kantonu.

 

Poznavajući Dodika, "poznatog po svom inatu i drskosti", kazao je Izetbegović, sigurno je kako će se on suprotstaviti Zapadu i dodatno radikalizirati odnose i situaciju što mora rezultirati još odlučnijim koracima SAD-a, Velike Britanije i zemalja Evropske unije.

 

"Sankcije će se pojačavati dok ne postignu efekt. Ne vjerujem da će taj proces donijeti brze rezultate. Ova godina, izborna, proći će u dramatičnoj borbi Dodikove strane s međunarodnom zajednicom i institucijama BiH, na prvom mjestu pravosuđem", kazao je čelnik najveće bošnjačke stranke.

 

"Izbora mora biti"

 

Izetbegovićeva je procjena kako će Dodik sada svu energiju uložiti u to da onemogući rad Suda i Tužiteljstva BiH te da pobijedi na izborima u oktobru predstavljajući se kao borac za interese RS-a.

 

Čelnik SDA smatra kako u takvim okolnostima neće biti prostora za dijalog kojim bi se riješila kriza prouzročena Dodikovim separatističkim planovima, no vjeruje kako postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona na čemu inzistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

 

"Izbora mora biti. Ne vjerujem da će rukovodstvo HDZ-a sudjelovati u nekim dramatičnim blokadama i time riskirati da se pridruži Dodiku na raznim crnim listama", kazao je Izetbegović.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 123

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još