NASTAVLJA SE BORBA GRAĐANA PROTIV IZGRADNJE

Spas u zadnji čas: Zbog skladišta kerozina, koji Hifa Oil gradi na Dobrinji, krivične prijave, a od Vlade KS se traži...

Biznis Klub14.10.21, 16:18h

Spas u zadnji čas: Zbog skladišta kerozina, koji Hifa Oil gradi na Dobrinji, krivične prijave, a od Vlade KS se traži...
Građani će sutra predati i krivične prijave protiv osoba za koje se sumnja da su zloupotrijebile položaj i ovlasti kako bi izdale dozvole za izgradnju navedenog kompleksa

 

 


U petak, 15. oktobra, u 11 sati, skupa sa udruženjem građana Eko Akcija, u ulici Reisa Džemaludina Čauševića 2, predat ćemo zahtjev Vladi Kantona Sarajevo da iskoristi zakonska ovlaštenja i obustavi gradnju kompleksa Hifa Oil - skladište kerozina, benzinska pumpa, samouslužna autopraonica i hotel - u blizini stambenih zgrada u ulici Kurta Schorka bb, u naselju Dobrinja - navodi se u saopštenju Grupe građana ovog sarajevskog naselja.


Kako se dalje navodi, građani će se zatim uputiti prema Tužilaštvu KS, u ulici Radićeva 6, gdje će predati krivične prijave protiv osoba za koje se sumnja da su zloupotrijebile položaj i ovlasti kako bi izdale dozvole za izgradnju navedenog kompleksa.


Nakon toga, održat će se i press konferencija.


Podsjećamo, revolt građana kulminirao je početkom septembra, kada su se okupili na trgu Zlatnih ljiljana, u naselju Dobrinja, i izrazili svoje nezadovoljstvo zbog izgradnje objekta koji će biti u sklopu aerodromskog kompleksa, a u vlasništvu je kompanije Hifa Oil. Razlog negodovanja - izgradnja terminala za kerozin koji ima kapacitet od hiljadu tona, što, kako tvrde, direktno narušava njihovo zdravlje i bezbijednost, jer će se nalaziti u blizini stambenih zgrada.


U međuvremenui je i Federalna uprava za inspekcijske poslove potvrdila da se gradilište HIFA-Oila u blizini sarajevskoj aerodroma nalazi unutar granica Treće vodozaštitne zone, te da je Odluka o zaštiti izvorišta za piće u Sarajevskom polju još uvijek važeća, što također povlači i pitanje kako je kompanija uopće dobila dozvolu za gradnju ovakvog objekta u vodozaštitnoj zoni?!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još