sjednica u sarajevu

PSBiH: Razmatran prijedlog budžeta institucija BiH za 2021. godinu

Front20.09.21, 13:00h

PSBiH: Razmatran prijedlog budžeta institucija BiH za 2021. godinu
Također je kazao da je poslanica Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) podnijela pet amandmana u plenarnoj fazi

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu koji je predložilo Predsjedništvo BiH.

 

Prije poslaničke rasprave, predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić je informirao poslanike da je Komisija za finansije i budžet tog doma podržala Prijedlog zakona o budžetu s pet prihvaćenih amandmana.

 

Također je kazao da je poslanica Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) podnijela pet amandmana u plenarnoj fazi.

 

Marinković-Lepić je, obrazlažući svoje amandmane, kazala da se radi o oblastima u kojima stalno manjka novca, napomenuvši da ovaj budžet nije primjeren situaciji u kojoj se nalazimo, dok još uvijek traje pandemija.

 

Kaže da on nije usmjeren na određene uštede i na preusmjeravanje sredstava tamo gdje je to najneophodnije.

 

- Opet svjedočimo da se nabavlja mnoštvo službenih vozila, da se povećavaju troškovi za službena putovanja i tako dalje, a da istovremeno u određenim oblastima sredstva manjkaju ili nisu nikako predviđena - navela je Marinković-Lepić.

 

Kaže da je predložila da se uvećaju sredstva, odnosno da se sufinansiraju troškovi putovanja na međunarodna sportska takmičenja najvišeg ranga - svjetska i evropska prvenstva, ili svjetska ili evropska klupska takmičenja te atletski mitinzi s obzirom na to da se stalno dovodi u pitanje nastup bh. reprezentacija ili pojedinaca na takmičenjima najvišeg ranga zbog nedostatka novca.

 

Također, predložila je i uvećanje sredstava za grantove neprofitnim organizacijama, za sufinasiranje projekata institucija kulture u BiH, jer smatra da je ova oblast nepravedno zapostavljena.

 

Predložila je i uvećanje za 100.000 KM za Graničnu policiju BiH, odnosno za nabavku opreme Granične policije, s obzirom na činjenicu da se oni vrlo teško bore s migrantskom krizom.

 

- Ono što je sramotno nisko, to su sredstva predviđena za organizacije koje postiču i podržavaju osobe sa invaliditetom. Za te namjene predviđeno je svega 80.000 KM. Znamo s koliko problema se ova populacija nosi. Tu sam predvidjela povećanje za 100.000 KM. Za obrazovanje Roma je predviđeno svega 30.000 KM. Moj prijedlog je također da se ova sredstva povećaju za 100.000 KM - navela je Marinković-Lepić.

 

Ostali poslanici nisu imali potrebu raspravljati o predloženom budžetu institucija BiH za ovu godinu.

 

Također, nisu iskazali interes ni za diskusiju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona, čiji je cilj izjednačiti nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

 

Izmjenama i dopunom Zakona definira se obaveza nastanka plaćanja akcize na duhanske proizvode na isti način kao i za druge akcizne proizvode, što u praksi znači da će se plaćati prilikom prvog prometa ili uvoza proizvoda.

 

Prema sada važećem zakonu, akciza na duhanske proizvode se plaća prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se kod drugih proizvoda plaća prilikom prvog prometa ili prilikom uvoza proizvoda.

 

Predstavnički dom danas se izjašnjavao o zahtjevu poslanika: Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta da se Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku, ali zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske prilikom glasanja, ovaj zahtjev je upućen Kolegiju doma na usaglašavanje.

 

Nakon što su poslanici, uglavnom bez diskusije, iscrpili kompletan dnevni red, data je pauza nakon koje će uslijediti glasanje o svim tačkama koje su razmatrane na današnjoj sjednici.

 

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održava se danas bez prisustva poslanika iz Republike Srpske, koji su ranije odlučili da ne učestvuju u radu ovog doma, nakon odluke bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. jula.

 

(Fena/rm)Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!