Rastu napetosti

Izraelski ministar odbrane: Spremni smo za napad na Iran

Front05.08.21, 16:49h

Izraelski ministar odbrane: Spremni smo za napad na Iran
Gantzovi komentari dolaze u vrijeme dok Izrael lobira kod zemalja na akciju u Ujedinjenim nacijama zbog pročlosedmičnog napada na naftni tanker Mercer Street u kome su ubijene dvije osobe. Tanker, koji je napadnut kod obale Omana u Arapskom moru, u vlasništvu je izraelskog milijardera

 

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz u četvrtak je upozorio da je njegova zemlja spremna da napadne Iran, objavljujući prijetnju Islamskoj Republici nakon napada dronom na naftni tanker na moru za koji je njegova zemlja optužila Teheran.

 

Gantzovi komentari dolaze u vrijeme dok Izrael lobira kod zemalja na akciju u Ujedinjenim nacijama zbog pročlosedmičnog napada na naftni tanker Mercer Street u kome su ubijene dvije osobe. Tanker, koji je napadnut kod obale Omana u Arapskom moru, u vlasništvu je izraelskog milijardera.

 

SAD i Britanija također su optužili Iran za napad, ali nijedna od tih zemalja nije ponudila dokaze ili obavještajne podatke koji bi podržali njihove navode. Iran, koji je skupa sa svojim savezničkim regionalnim milicijama pokretao slične napade dronovima, negirao je svaku umiješanost.

 

Govoreći za website vijesti Ynet, Gantz je odgovorio na pitanje da li je Izrael spreman da napadne Iran s glasnim „da“.

 

- Došli smo do tačke kada trebamo pokrenuti vojnu akciju protiv Irana. Svijet bi trebao poduzeti akciju protiv Irana odmah – kazao je.

 

Iran nije odmah odgovorio na Gantzove komentare. U jučerašnjem pismu Vijeću sigurnosti UN-a, iranska otpravnica poslova u New Yorku optužila je Izrael kao „vodeći izvor nestabilnosti i nesigurnosti na Bliskom istoku i šire tokom duže od sedam decenija“.

 

- Taj režim (Izrael)  ima dugački istorijat napada na komercijalne i civilne brodove. U manje od dvije godine taj je režim napao više od deset trgovačkih brodova koji su prevozili naftu i humanitarne robe namijenjene Siriji - piše Zahra Ershadi.

 

Komentari Ershadi odnose se na trenutni rat u sjeni koji se vodi u bliskoistočnim vodama od 2019. godine tokom koga su podjednako napadani i iranski i sa Zapadom povezani brodovi.

 

U prošlosedmičnom napadu ubijen je rumunski kapetan broda kao i britanski član posade koji je radio za Ambrey, zaštitarsku firmu na brodovima. U današnjem saopćenju, Ambrey je identifikovao žrtvu kao Adriana Underwooda, bivšeg britanskog vojnika koji je započeo rad  u firmi kao sigurnosni mornarički oficir u 2020. prije nego što je postao vođa tima.

 

- Nastavit ćemo kontakte s Adrianovom porodicom kako bi joj pružili podršku u ovo teško vrijeme – izjavio je John Thompson, izvršni direktor  Ambreya.

 

Napadi su počeli kada se bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, po kome bi Iran limitirao svoje obogaćivanje urana u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Aktuelni predsjednik Joe Biden izjavio je kako je voljan da  pridruži SAD sporazumu, ali su pregovori oko spašavanja sporazuma u Beču zakočeni, prenosi AP.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još