Zajednička akcija po nalogu Tužilaštva BiH

Jedna od najvećih zapljena u BiH: Cigarete vrijedne 1,3 miliona KM pronašli u cisterni

Hronika22.07.21, 14:00h

Jedna od najvećih zapljena u BiH: Cigarete vrijedne 1,3 miliona KM pronašli u cisterni
Prilikom realizacije aktivnosti pretresa, slobode je lišen jedan osumnjičeni, vozač motornog vozila, te su oduzeti dokazni materijali potrebni u postupku

Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA u suradnji sa Upravom za neizravno oporezivanje (UINO) BiH, izvršili su pretres kamiona –cisterne, u čijoj unutrašnjosti je pronađena veća količina od oko 247 hiljada kutija cigareta, bez odgovarajućih akciznih markica BiH, koje su sa područja Crne Gore prokrijumčarene na područje Bosne i Hercegovine.

 

Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta na tržištu iznosi više od 1,3 miliona KM i jedna je od najvećih zaplijena ilegalnih cigareta realiziranih na podučju Bosne i Hercegovine.

 

U ovom predmetu vodi se istraga za kaznena djela: Organiziranje skupine ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe (članak 215.), Neovlašteni promet akciznih proizvoda (članak 210a.) i Krijumčarenje (članak 214.) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Prilikom realizacije aktivnosti pretresa, slobode je lišen jedan osumnjičeni, vozač motornog vozila, te su oduzeti dokazni materijali potrebni u postupku.

 

U združenoj operaciji realiziranoj po nalog Tužiteljstva BiH, sudjelovali su i pružili potporu Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, UINO BiH, Granična policija BiH, MUP RS, MUP Kantona Sarajevo, MUP HNK PU Prozor.

 

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti koje se odnose na krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, kao kaznenih djela kojima se nanosi velika šteta budžetu Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/Foto: Ilustracija/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!