PAVLE PAVLOVIĆ/ Most spajanja ili ćuprija razdvajanja

Hoće li kompletno troglavo Predsjedništvo BiH biti među korom odabranih da uveliča otvaranje Pelješkog mosta?!


13.07.21, 19:15h

 

 

 

Poslije nedavnog privatnog blic kriga Zorana Milanovića po Bosni i Hercegovini, preciznije po području nikada zaboravljene Herceg Bosne, samo još treba da majstori iz Kine na vrijeme završe Pelješki most. I da u proljeće 2022. Hrvatska konačno, bez tuđih granica, bude spojena od Istre do krajnjeg juga.


Naravno biće to veliki poduhvat, podvig oslikan impresivnim lukom mosta ponosa sjevernih susjeda. Mosta koji svojom ljepotom neće moći prikriti simbol ćuprije razdvajanja.


Po mišljenju mnogih, a posebno dvojice od trojice članova Predsjedništva BiH, Republika Hrvatska nije uslišala mnogo toga što je trebala kao dobrosusjedska država. Kao prvo, navodi se, ograničila je ovim mostom pristup Bosne i Hercegovine slobodnom moru i, možda, visinom lukova ugrozila uplovljavanje velikih brodova u dio Jadrana uz Neumski zaliv.

 

peljeski-most-1


Ima tu još zamjerki jedne države prema drugoj, ali mene brine ovo. Kako će proteći velika svečanost, fešta puštanja u promet najznačajnijeg saobraćajnog giganta u ovom dijelu Evrope. Toliko vrijednog i tolikog skupog da je i EU bez mnogo razmišljanja odriješila kesu i za most vrijedan 526 miliona eura odobrila 357 miliona.


Dakle fešta mora biti za pamćenje i radovanje što se, dakako, treba podijeliti i sa najbližim susjedima. Ali, kako? Teško mi je i pomisliti da će kompletno troglavo Predsjedništvo BiH biti među korom odabranih da uveliča najveću pobjedu u miru Republike Hrvatske.


Jer, zvanični Zagreb, htio ili ne, diplomatskim, civiliziranim manirima, razumljivo je, uz Dodika će pozvati i Šefika Džaferovića i, što Banske dvore i Pantovčak najviše žulja, Željka Komšića. Za očekivati je da Komšić, možda i odbije svečani poziv. A, šta ako neligitimni Hrvat za Zagreb i konstutivnog Dragana Čovića prihvati poziv? Koliko će tada uvećati ili umanjiti značaj događanja?


Zato se plašim što meštri iz Kine radove izvode gotovo i prije roka. Da zakasne koji mjesec, što bi se taman poklopilo sa opštim izborima u BiH u jesen 2022., poslije bh. glasovanja, možda bi se na svečanosti uz veličanstvene lukove 2,4 kilometra dugog mosta pojavila neka nova lica tročlanog Predsjedništva BiH sa, za Zagreb legitimnim, predstavnicima dejtonskih konstutivnih naroda ili puka.


A šta ako nestašni glasači ponovo izaberu nekog novog Komšića? To neće, nadam se, uticati na odvijanje budućeg prometa preko mosta ili ćuprije. Za politiku između dvije države ne garantujem.
                                                               

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.      

 

(DEPO PORTAL/ad)
                                                                                


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 71

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još