Visoki predstavnik EU i potpredsjednik EK

Borell na sastanku s članovima Predsjedništva BiH: Zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela

Front28.04.21, 08:10h

Borell na sastanku s članovima Predsjedništva BiH: Zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela
Visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell ponovno je naglasio neupitnu posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje

 

Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell razgovarao je juče s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, te je izrazio zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji.

 

Kako je saopćeno iz Delegacije Evropske unije u BiH, on je apelovao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja.

 

Pozvao je članove Predsjedništva da iskoriste priliku u ovoj neizbornoj godini kako bi pokazali konkretan napredak u provedbi ključnih reformskih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, posebno naglašavajući izborne i ustavne reforme te unapređenje vladavine prava.

 

Visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell ponovno je naglasio neupitnu posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje.

 

Izrazio je spremnost Evropske unije da nastavi pomagati i davati svoj doprinos tim naporima u zemlji.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još