ispred ostatka svijeta - plan do 2025.

Kraj cigareta: Predloženo da se svima rođenim poslije 2004. zabrani kupovina duhana i stvori generacije bez pušenja!

Lifestyle18.04.21, 12:28h

Kraj cigareta: Predloženo da se svima rođenim poslije 2004. zabrani kupovina duhana i stvori generacije bez pušenja!
Takođe se razmatralo značajno smanjenje nivoa nikotina dozvoljenog u duhanskim proizvodima, zabrana filtera, postavljanje minimalne cijene duhana i ograničavanje lokacija na kojima se mogu prodavati duhan i cigarete

 


Novi Zeland je najavio paket prijedloga čiji je cilj zabrana pušenja za sljedeću generaciju i približavanje cilju postizanja nepušačke zemlje do 2025. godine.


Planovi uključuju postepeno povećanje zakonski dozvoljenih godina za pušenja, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duhanskih proizvoda svima rođenim poslije 2004. godine, čineći pušenje ilegalnim za tu generaciju, prenosi The Guardian.


Takođe se razmatralo značajno smanjenje nivoa nikotina dozvoljenog u duhanskim proizvodima, zabrana filtera, postavljanje minimalne cijene duhana i ograničavanje lokacija na kojima se mogu prodavati duhan i cigarete.


Pušenje uzrokuje polovinu autohtonih australijskih smrtnih slučajeva starijih od 45 godina, pokazuje studija, rekla je u četvrtak pomoćnica ministra zdravlja dr Ayesha Verrall najavljujući promjene.


- Oko 4.500 Novozelanđana svake godine umre od duhana, a mi moramo da ubrzamo napredak da bismo mogli da postignemo taj cilj. Kao i obično bez programa za kontrolu duhana nećemo tamo stići.


Prijedloge su pozdravile brojne organizacije javnog zdravstva.


- Ovaj projedlog prevazilazi pomoć ljudima da prekinu - izjavila je izvršna direktorka Društva za rak Lucy Elwood.


Ona je primijetila i da je broj maloprodaja duhana četiri puta veći u zajednicama sa niskim prihodima, gdje je stopa pušenja bila najveća.


- Ove očigledne nepravde su razlog zašto treba da zaštitimo buduće generacije od štete duhana... Duhan je najštetniji potrošački proizvod u istoriji i treba ga postupno ukidati - rekla je Elwood.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još