Interni dopis anesteziologa pokrenuo istragu

Uviđaj trajao četiri sata: Šta su tužioci i inspektori SIPA-e tražili i uzeli sinoć s KCUS-a

Front06.04.21, 10:43h

Uviđaj trajao četiri sata: Šta su tužioci i inspektori SIPA-e tražili i uzeli sinoć s KCUS-a
Inspektori su dobili i uzeli ovo pismo, za koje je utvrđeno da je autentično i da su ga pisali ljekari. Oni su to sinoć i priznali, ali naveli da je riječ o internom aktu. Međutim, to za tužioce nije važno, što je sinoć i rečeno

 

Tužioci Državnog i Kantonalnog tužilaštva Sarajevo ušli su jučer u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS). To je uslijedilo nakon što je Kantonalno tužilaštvo formiralo predmet o dešavanjima u ovoj medicinskoj ustanovi.

 

Ne mogu koristiti

 

Aktivnosti su pokrenute nakon pisma ljekara koja su se pojavila u javnosti, a u kojima se govori o katastrofalnom stanju na KCUS-u i navoda da se respiratori „Srebrene maline“ ne mogu koristiti za liječenje Covid pacijenata.

 

Skupa s tužilačkim timom bili su i istražitelji Tužilaštva KS, ali i inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Postupajući kantonalni tužioci koji su boravili u KCUS-u su Mladen Vukojičić i Meliha Dugalija, koja je zamjenica glavne tužiteljice Tužilaštva KS.

 

U koordiniranoj akciji dva tužilaštva u KCUS-u je jučer boravio i državni tužilac Džermin Pašić. On je postupajući tužilac u predmetu „Fadil Novalić i drugi“. S njim je bio i njegov istražitelj Mirza Jamaković.

 

Prema informacijama Avaza, tužioci i inspektori SIPA-e zadržali su se na KCUS-u puna četiri sata. Uviđaj su okončali oko 21 sat. Za to vrijeme, tražili su dokumentaciju koja se odnosila na pismo anesteziologa, koje je objavljeno u javnosti, a tiče se spornih "malina" respiratora.

 

Inspektori su dobili i uzeli ovo pismo, za koje je utvrđeno da je autentično i da su ga pisali ljekari. Oni su to sinoć i priznali, ali naveli da je riječ o internom aktu. Međutim, to za tužioce nije važno, što je sinoć i rečeno.

 

Dokumentacija data na uvid

 

S druge strane, državnog tužioca, zanimalo je kako je KCUS, nakon verifikcije, odlučio koristiti sporne respiratore u COVID odjelu, iako je utvrđeno, a to je napisano i u upustvu proizvođača, mišljenju vještakam da nisu za liječenje pacijenata od koronavirusa niti se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege. Oni, sinoć, ove respiratore, nisu zatekli na Covid odjelu, jer se navodno sklonjeni.  

 

I ta je dokumentacija data je na uvid tužiocima i istražiteljima koja će biti analizirana. Tužioci bi mogli i danas nastaviti s aktivnostima.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još