VIDEO/ Lider SNSD-a se zalaže za objedinjavanje funkcija

Govedarica otkriva plan: Dodik mijenja Ustav da preuzme sve, a sina da postavi za premijera!

Front02.04.21, 09:58h

Govedarica otkriva plan: Dodik mijenja Ustav da preuzme sve, a sina da postavi za premijera!
Ne smijemo na taj način da uvlačimo Republiku Srpsku pod okrilje državnih institucija odnosno u ovom slučaju pod okrilje srpskog člana Predsjedništva BiH. To bi praktično bio prenos nadležnosti, rekao je Govedarica

 

Dodik mijenja Ustav da preuzme sve, a mlađeg Dodika da postavi za premijera.

 

Ovo je rekao u emisiji Puls BN TV član Predsjedništva SDS-a Vukota Govedarica, komentarišući najave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će kroz izmjene izbornog zakona tražiti objedinjavanje funkcije člana Predsjedništva i predsjednika Republike Srpske u jednu ličnost.

 

Govedarica je rekao da se protivi tome i smatra da je to loše za Republike Srpsku.

 

“Ne smijemo na taj način da uvlačimo Republiku Srpsku pod okrilje državnih institucija odnosno u ovom slučaju pod okrilje srpskog člana Predsjedništva BiH. To bi praktično bio prenos nadležnosti”, rekao je Govedarica.

 

Iako je Dodik najavio da bi to bilo najbolje rješenje za Republiku Srpsku, i u tome ga je podržala i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, duboko sam uvjeren, kaže Govedarica i dodaje da nešto nesmislenije nije odavno čuo.

 

On smatra da je to Dodikova vizija, jer nema povjerenje u svoje prve saradnike i onda predlaže da predsjednik Republike Srpske bude i srpski član Predsjedništva.

 

“Pa stani čovječe Božiji, imaš predsjednika Vlade, meni je logičnije da ta politička partija kaže - ovo je predsjednik Vlade, neka on ide na tu funkciju, imaš predsjedavajućeg Savjeta ministara, da kažem ovo je taj čovjek koji je uradio taj posao…, ali to govori koliko oni nisu dorasli tom poslu koji vode i imaš predsjednika Republike, ne on hoće da bude dva u jedan, kao kafa, plus neki začin koji će dati aromu”, rekao je Govedarica.

 

Obrazlažući sa pravne strane, Govedarica je rekao da je Ustav jasno odredio ko je predsjednik Republike i kakve on nadležnosti ima.

 

“Dakle, morate prvo promijeniti Ustav Republike Srpske. S druge strane, Dejtonski sporazum, Aneks 4 odnosno Ustav BiH je definisao kako se članovi Predsjednistva biraju odnosno oni se biraju neposredno, što znači morate promijeniti Ustav BiH i treća stvar, morate promijeniti izborni zakon”, objašnjava Govedarica.

 

“Kad sve sagledamo, on je svjestan da ne može te stvari da provuče, da ne može dobiti podršku, ali cilj je da se izborni zakon koji je već u jednoj fazi izmjene, da se na kraju opstruiše sa teorijom”, vi ne želite da uvažite naše zahtjeve i nema ništa od izmjena izbornog zakona, rekao je Govedarica.

 

On je konstatovao da je problem u tome što danas u demokratskom poretku imamo jednog čovjeka koji ima autokratske manire, koji želi da utvrdi svoju autokratsku vlast.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još