PAVLE PAVLOVIĆ/ VRATiTE MI TIK- TAK-TIK-TAK!

Neću život po komandi: Nekad si znao da živiš i da vrijeme teče, sada o tvom vaktu odlučuju neki prijeteći ekrani...


28.03.21, 13:14h

 

 


Ne, ne tražim da mi vratite vrijeme! Da mi podarite još jedan sat, ili da ga ukinete. Nisam ljut što sam jutros imao 60 minuta manje u krevetu. U ovim godinama bio bih budan i bez tih vaših zimskih i ljetnjih varijanti igranja sa urama i dekikama.

 


Samo tražim da mi vratite kazaljke. Kada sam u ovaj nedjeljni sabah počeo da štimam vekere, sa tugom u srcu, skužio sam da u cijeloj cjelcatoj kući nemam ni jedan časovnik sa najobičnijim kazaljkama. Sve same digitalije do digitalije. Nema više meraka, osjećaja da si kreator vremena u svom domu kada važno kao gospodar tvojih meridijana i paralele pomičeš kazaljku gdje joj je, recimo, od ovog 28. ožujka, tmurnog martovskog jutra, mjesto.


Koji je ćeif samo stisnuti dugme da svjetlucava cifra preskoči na neko drugo vrijeme? Šezdeset minuta naprijed ili nazad donijeće ti hladna moderna kutija, uređaj što nas je odvojio od najljepših dana prohujalog vremena kojeg samo kazaljke i ono tik-tak-ti-tak mogu vratiti.


Tada si znao da živiš i da vrijeme teče. Znao si da ćeš biti sretan i tužan uz tik-tak i kazaljke što uporno grabe u krug. Bio si još radosniji kada si trebao nježno navijati opruge i federe časovnika da ure i kazaljke ne bi stale. Nije to bilo kao danas. Samo uključi u struju ili promjeni baterije i ode vrijeme, a da se niti pitaš. niti miješaš. O tvom vaktu, o prolasku života odlučuju neki tihi manji ili veći ekrani što ti prijeteći svijetle u teškim i lakim noćima.

 

sat-vrijeme


Ni radosna tišina, ni napeta praznina nisu više iste bez onog tik-tak-tik-tak.


A, tek kada tome dodaš i vlastoručno pomicanje kazaljki, životna storija je u potpunosti zaokružena.


To mi fali, to me rastužuje svakog ovog zimskog ili ljetnjeg podešavanja u bilo kojoj vremenskoj zoni. I taman kada se naviknem da sam zauvijek izgubio drage kazaljke i ono tik-tak-tik-tak uz koje sam sretno rastao i stasao, dođe naredba sat naprijed, sat nazad.


I sada mi se to čini kao da je bilo uvod u ove neke zaraze, vakcine, čipovanja. Život po komandi.


E, moj Orwelu, da li si i ti imao sat sa kazaljkama kada si ono pisao?!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još