ruski ambasador obrazložio komšiću upozorenje o putu bih u nato

Odbacujem insinuacije da je izjava odmazda za Vaše odbijanje susreta sa Sergejem Lavrovom kao apsolutno iscuclani iz prsta...

Front23.03.21, 13:45h

Odbacujem insinuacije da je izjava odmazda za Vaše odbijanje susreta sa Sergejem Lavrovom kao apsolutno iscuclani iz prsta...
Kako kaže, to je bio stav Rusije na tzv. "neobuzdanu medijsku propagandu puta BiH ka članstvu u NATO savezu"

 

Ruska ambasada u BiH jutros je saopćila javnosti da je svoj komentar o putu BiH ka NATO savezu naknadno obrazložila određenim bh. zvaničnicima i Stranci demokratske akcije, dodavši da se njihovi zaključci nisu trebali donositi na osnovu proizvoljnog tumačenja teksta - piše Oslobodjenje.

 

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov je u obrazloženju naveo da poštuje mišljenje bh. zvaničnika u vezi s komentarom Ambasade Rusije o NATO-u, no ipak je istakao da ono nije utemeljeno na kompletnom uvidu u tekst izjave.

 

Kako kaže, to je bio stav Rusije na tzv. "neobuzdanu medijsku propagandu puta BiH ka članstvu u NATO savezu".

 

Ruski diplomata je podsjetio da u BiH ne postoji konsenzus o članstvu BiH u Sjevernoatlantskom savezu kako u Predsjedništvu BiH tako ni među građanima.

 

-Odbacujem insinuacije da je izjava odmazda za Vaše odbijanje susreta sa Sergejem Lavrovom kao apsolutno iscuclani iz prsta (citat, op.a), navedeno je u pismu koje je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov dostavio članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

 

 

igor-kalabuhov-pismo
Pismo ruskog ambasadora Igora Kalabuhova

 

Ovo pismo je uslijedilo nakon brojnih reakcija na saopćenje za javnost Ambasade Ruske Federacije u BiH kojim su problematizirane NATO integracije.

 

-Ni na koji način ne dovodimo u pitanje suverenitet izbora BiH svojih vanjskopolitičkih prioriteta. Smatramo da u nedostatku konsenzusa po ovom pitanju, kako u Predsjedništvu BiH tako i među građanima zemlje, pravo da se izjasne oko članstva BiH u NATO-u imaju i oni koji su pristalice ovog kursa, ali i oni koji žele skrenuti pažnju na sve posljedice pridruživanja vojnom bloku čija je snaga usmjerena protiv moje zemlje koju u brojnim publikacijama koje promoviraju NATO nazivaju gotovo glavnim neprijateljem BiH, naveo je ambasador Kalabuhov u pismu.

 

-Što se tiče saopštenja iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova, to je svakako kontinuitet njihove aktivnosti prema svim zemljama aspiranticama za članstvo u NATO-u i nažalost, najčešće se takve aktivnosti manifestiraju kroz izazivanje većih i manjih teškoća. Tako je bilo u Crnoj Gori, pa poslije i u Sjevernoj Makedoniji, prilikom njihovog puta prema NATO članstvu. To je očito geopolitička igra Rusija koja ima za cilj da se zaustavi širenje NATO-a u Evropi, što je očito ruski strateški cilj. Međutim, to nije samo poruka Bosni i Hercegovini, nego i našim saveznicima u okviru NATO saveza kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Njemačka i drugima. Politički govor koji obiluje uvijenim prijetnjama sigurno nije prihvatljiv ni njima a ni nama u Bosni i Hercegovini, kazao je Komšić.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još