DRAMATIČNI SKOK OBOLJELIH

U Italiji se povijest ponavlja: Eksplozija zaraze zatvara cijelu Lombardiju, nakon godinu dana opet klizi u 'crvenu zonu'!

Hronika06.03.21, 15:29h

U Italiji se povijest ponavlja: Eksplozija zaraze zatvara cijelu Lombardiju, nakon godinu dana opet klizi u 'crvenu zonu'!
Prije mjesec dana u Italiji je bilo oko osam tisuća dnevnooboljelih od COVID-a, a danas, mjesec dana nakon što su se mjere opustile, ima 21 tisuća oboljelih dnevno

 

Točno godinu dana nakon što je pandemija koronavirusa zatvorila kompletnu Italiju, u kojoj je do sada od "pošasti" 21. stoljeća umrlo više od 98.600 stanovnika Apeninskog poluotoka, povijest se, izgleda, ponavlja.


Naime, od ponoći u petak pooštrene su mjere u cijeloj Lombardiji, koja je iz žute prešla u narančastu zonu i samo je mali koraci dijele od crvene zone, koja je najgora kada je u pitanju pandemija koronavirusa. Istini za volju, već su neke lombardijske općine "upale" u crvenu zonu, piše Slobodna Dalmacija.


Razlog tome je ponovni dramatični skok u broju dnevnooboljelih.


- Prije mjesec dana u Italiji je bilo oko osam tisuća dnevnooboljelih od COVID-a, a danas, mjesec dana nakon što su se mjere opustile, imamo 21 tisuću oboljelih dnevno. Ima puno slučajeva britanskog soja, a pojavili su se i južnoafrički i newyorški soj. Zbog toga je predsjednik Lombardije odlučio da se čitava Lombardija zatvara - govori Rea Karninčić, Splićanka koja više od 30 godina živi u Milanu, gdje je vlasnica turističke agencije "Solo Croazia".


VELIKA OPOMENA


Prekjučerašnja brojka umrlih od COVID-a u Italiji iznosi 347, što je još uvijek, na svu sreću, "miljama" daleko od najgorih dana. No, svi su suglasni da je brojka umrlih opomena kako je jako malo potrebno da se situacija vrati na staro.


- Odlukom predsjednika Lombardije odlučeno je kako se više ne smije ići u kućne posjete svojoj obitelji ili prijateljima, više nema izlazaka iz svoga mjesta stanovanja, neće raditi ni škole ni vrtići, muzeji..., a u samoposlugu može otići samo jedan član obitelji. Nema više obiteljskog kupovanja potrepština. Ostaju otvorene samoposluge, ljekarne i trgovine odjeće i obuće. Isto tako, preko vikenda svi prodajni centri moraju biti zatvoreni - pojašnjava Karninčić.


Ovakve drastične mjere ostat će na snazi 10 dana, nakon čega će se odlučiti "klizi" li Lombardija prema crvenoj zoni i totalnom zatvaranju.


- Sada smo u nekoj tamnonarančastoj zoni i to je po prvi put da takva zona postoji. Danas će biti donesena odluka na razini cijele Italije idu li preostale regije u tamnije zone, što je očekivano jer je u cijeloj Italiji poskočio broj zaraženih - govori Karninčić. Dramatičan rast broja dnevnooboljelih "poklopio" se s otvaranjem kafića i restorana koji su svoje kapacitete, osim na terasama, otvorili i u unutrašnjosti objekata.


OKUPLJANJE U ZATVORENOM


- Vi ste u Hrvatskoj postupili pametnije nego Talijani. U Hrvatskoj su otvorili samo terase ugostiteljskih objekata, dok su u Italiji otvorili i kapacitete u zatvorenim prostorima. I mi smo u Italiji tek sada postali svjesni da je bila pogreška dozvoliti ljudima okupljanje u zatvorenim prostorima kafića i restorana. Prije četiri dana, u ponedjeljak, kada smo iz žute zone "otišli" u narančastu, kafići i restorani su prestali s radom, nakon što su prije otprilike mjesec dana otvoreni. Očigledno je to otvaranje uvjetovalo skok broja oboljelih. Zbog otvaranja ugostiteljskih objekata i popuštanja mjera, nedavno smo prilikom utakmice Inter - Milano, u krugu stadiona San Siro, imali više od 10 tisuća navijača. Budući da nisu smjeli na stadion, okupljali su se pred stadionom. Što nas očekuje u sljedećim danima teško je predvidjeti, no sve nas ovo podsjeća na ružne mjesece koje smo svi proživjeli prošle godine - zaključuje Rea Karninčić.


Na snazi ostaje i policijski sat, koji traje od 22 do 5 sati ujutro.


Talijanska Vlada je već izdala dekret kojim svim stanovnicima Italije do 6. travnja nije dozvoljeno izlaženje iz njihovih regija.


Nama u Hrvatskoj ostaje da osluškujemo situaciju u Italiji i da se nadamo da naše brojke dnevnooboljelih neće ponovno "poludjeti".

 

(Sl.Dalmacija/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još