Predsjedavajući Gradskog vijeća potvrdio

Izbor gradonačelnika Sarajeva ipak u drugoj polovini marta

Front04.03.21, 15:00h

Izbor gradonačelnika Sarajeva ipak u drugoj polovini marta
Imena kandidata za dogradonačelnike još uvijek nisu poznata osim da će ih kandidirati NiP i Naša stranka

 

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva trebala bi biti zakazana u drugoj polovini marta, najvjerovatnije 17. marta, potvrdio je za Novinsku agenciju Patria predsjedavajući GV Igor Gavrić.

 

On je dužan zakazati konstituirajuću sjednicu i predsjedavati njom sve do izbora predsjedavajućeg odnosno rukovodstva GV.

 

Gavrić je potvrdio da još uvijek nije dobio odluke iz Centralne izborne komisije o potvrđenim mandatima gradskih vijećnika.

 

„Moja dužnost je da kada dobijem pravosnažnost iz CIK-a u roku od 14 dana zakazati konstituirajuću sjednicu. Očekujem u ponedjeljak da mi to stigne na protokol“, kazao je Gavrić.

 

Zatim će pozvati predstavnike političkih stranaka koje imaju vijećnike u GV kako bi usaglasili termin sjednice.

 

Prema potvrđenim mandatima u GV ulazi 12 vijećnika iz reda Bošnjaka, šest iz reda Srba, šest iz reda Hrvata i četvoro iz reda Ostalih.

 

U GV je ušlo najviše vijećnika Naroda i pravde (7), zatim Naše stranke (5), SDP BiH (3), NBL (1), Platforma za progres (1), SDA (3), DF (1), BOSS (1), USD (1), Savez za Stari Grad (1), samostalni vijećnici (4).

 

Za gradonačelnika je kandidiran Bogić Bogićević na prijedlog SDP BiH, a što je prihvaćeno jednoglasno od preostalih partnera Četvorke.

 

Imena kandidata za dogradonačelnike još uvijek nisu poznata osim da će ih kandidirati NiP i Naša stranka. Do sada se čulo samo ime Harisa Bašića kao jednog od kandidata za dogradonačelnika. S obzirom da je Bogićević Srbin dogradonačelnici moraju biti iz druga dva konstitutivna naroda ili iz reda ostalih.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još