Prevelik rizik

Na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju vjerovatno bez stranih gledalaca

Sport04.03.21, 14:10h

Na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju vjerovatno bez stranih gledalaca
Odgovorni se plaše da bi veliki priliv posjetilaca iz inozemstva ugrozio sigurnost japanske javnosti

 

Gledaoci iz inozemstva najvjervatnije neće moći prisustvovati sportskim borbama na Olimpijskim igrama u Tokiju, javili su danas japanski mediji, nakon što su organizatori istakli da je javna sigurnost "glavni prioritet", zbog koronavirusa.  

 

Japanska vlada, gradska uprava Tokija i organizatori Igara Tokio 2020. zalažu su se da samo domaći gledaoci mogu posjetiti ovaj gigantski sportski događaj, piše danas Yomiuri Shimbun.

 

Odgovorni se plaše da bi veliki priliv posjetilaca iz inozemstva ugrozio sigurnost japanske javnosti, piše francuska novinska agencija AFP.

 

"Kako se širenje novih infekcija koronavirusom nastavlja u svim zemljama svijeta, odlučeno je da bi zeleno svjetlo za strane gledaoce predstavljalo preveliki rizik za domaću javnost", napisao je Yomiuri.

 

Tri strane također su se u srijedu sastale s Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) i Paraolimpijskim komitetom i dogovorile se da će konačna odluka o gledaocima biti poznata krajem mjeseca, prije nego što olimpijska baklja započne put kroz Japan 25. marta.

 

Međutim, organizatori su prije i nakon razgovora nagovijestili da će zabraniti gledateljima iz inozemstva gledanje Olimpijskih igara, nakon što je novi predsjedavajući Organizacionog odbora Igara Seiko Hashimoto rekao da je javna sigurnost najvažniji prioritet organizatora.

 

Predsjednik MOK-a Thomas Bach rekao je da će se organizatori usredotočiti na "bitne elemente Igara", dok je japanski olimpijski i paraolimpijski ministar Tamayo Marukawa izjavio da je potrebna "pažljiva i promišljena odluka".

 

Mediji su danas izvijestili, prenosi AFP, da će japanski organizatori uskoro predstaviti ovu odluku javnosti i proslijediti je MOK-u i Paraolimpijskom komitetu.

 

Bach je prošle sedmice rekao da će odluka o inozemnim gledaocima biti donesena tek krajem aprila ili početkom maja, dok je Hashimoto u srijedu rekao da ovu informaciju što prije trebaju navijači, hotelijeri i turističe agencije.

 

Do sada su organizatori u Tokiju prodali oko 900.000 ulaznica za Olimpijske igre u inozemstvu.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!